Биће предложене мјере за Центар за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида

Srna
Foto: ilustracija

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске саопштило је да је упознато о разлозима данашњег штрајка упозорења Синдикалне организације Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавању инвалида Бањалука, те да ће на основу анализе радне групе припремити информацију у којој ће предложити Влади предузимање одређених мјера ради санације стања.

У саопштењу се наводи да је Влада прије штрајка упозорења већ предузела конкретне мјере према Центру и у децембру 2021. године уплатила 142.274 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике који су испунили услове за старосну пензију, као и 90.000 КМ за набавку репроматеријала и плаћање добављача, како би се омогућило несметано обављање дјелатности.

- Према одлуци Синдикалне организације Центра о ступању у штрајк упозорења, захтјеви се углавном односе на редовну исплату бруто плата радника, почевши од 1. јануара, редовној уплати заосталих доприноса радника, побољшању услова рада и обнављању застарјелих средстава рада - прецизирано је у саопштењу.

Из Министарства напомињу да су у претходном периоду одржали неколико састанака са представницима Синдикалне организације и Надзорног одбора Центра ради што потпунијег сагледавања стања у Центру.

- У том правцу је формирана радна група од представника овог министарства, синдикалне организације и руководства Центра, да сачини детаљну информацију о стању у Центру за професионалну рехабилитацију, на основу чега ће министарство припремити информацију Влади Републике Српске, која врши функцију Скупштине акционара тог привредног друштва - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Синдикална организација Центра затражила инспекцијску контролу у Центру за професионалну рехабилитацију, што је прослијеђено Републичкој управи за инспекцијске послове која је надлежна за та питања те да се информација о извршеној контроли може затражити од наведене институције.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите напомињу да су Влада Републике Српске и њене институције од 2012. године до 31. децембра 2021. године дозначиле 2.607.505 КМ, од чега само у 2021. години 507.029 КМ.

У саопштењу се додаје да су ова средства дозначена у сврху инвестиционих улагања, исплате дуга од 238.000 КМ Управи за индиректно опорезивање БиХ, за финансирање основне дјелатности професионалне рехабилитације, те за плаћање добављача и обезбјеђивање репроматеријала за обављање производне дјелатности.

Из Министарства напомињу да је ријеч о акционарском друштву, у којем директора именује Надзорни одбор Центра, а не Влада и да директор одговара Надзорном одбору.

- Што се тиче контроле трошења средстава која су дозначена овој установи од Владе, постоје видови контроле надлежних органа, али за њихово законито трошење искључиво одговарају директор и Надзорни одбор, јер је ријеч о акционарском друштву, а не о установи - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана