Banjalučko preduzeće „Euro Lab" o neplaćenim carinama: Dug nagomilan zbog neusaglašenih propisa

M. M. B.
Banjalučko preduzeće „Euro Lab" o neplaćenim carinama: Dug nagomilan zbog neusaglašenih propisa

BANjALUKA - Preduzeće „Euro Lab" iz Banjaluke našlo se u problemu i na listi najvećih carinskih dužnika zbog neusaglašenosti zakonskih propisa iz oblasti hemikalija između Srpske i FBiH.

Rekli su to u ovom preduzeću koje je jedno od vodećih proizvođača tečnih deterdženata, sredstava za kućnu higijenu i autokozmetike u BiH.

Pojašnjavaju da se sa problemom uvoza repromaterijala za proizvodnju sredstava za pranje vjetrobranskih stakala susreću godinama.

- Kako na nivou BiH, od usvajanja Zakona o akcizama, nije pronađeno rješenje u smislu oslobađanja akcize za etil alkohola za potrebe industrije, proizvođači su etil alkohol zamijenili metil alkoholom. Međutim, problem je naknadno usložen zbog neusaglašenosti propisa iz oblasti hemikalija na entitetskom nivou - naveli su u „Euro Labu".

Dodali su da je u Republici Srpskoj 2016. godine usvojen Pravilnik o bezbjednosti predmeta široke potrošnje, kojim je ograničena upotreba metil alkohola u proizvodnji sredstava za pranje vjetrobranskih stakala, zbog čega su bili prinuđeni da obezbjede novi repromaterijal, na bazi etil alkohola.

- Od dobavljača dobijamo ponude za preparat protiv smrzavanja i pripremljene tečnosti za odleđivanje, koji nije akcizna roba. Tu sirovinu kao takvu upisujemo u Inventar hemikalija pri Ministarstvu zdravlja RS i dalje je i koristimo u vlastitoj proizvodnji za proizvodnju tečnosti protiv smrzavanja vjetrobranskih stakala – naveli su u „Euro Labu".

Dodali su je u kontroli Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH krajem 2017. godine donijela mišljenje da je ta roba pogrešno svrstana prema Carinskoj tarifi BiH.

- Tokom upravnog postupka UIO je mijenjala svoje mišljenje o svrstavanju roba koje smo uvozili, od toga da je to alkohol za piće do toga da ipak nije. Nakon naših izjašnjenja i predočenih dokaza, odbili su priznati da smo uvezli sirovinu - sredstvo protiv smrzavanja na bazi etil alkohola sa dodacima koji je čine neprikladnom za ljudsku konzumaciju te su ostali pri stavu da se radi o alkoholu koji nije niti denaturisan te nam obračunali akcizu u iznosu od 15 maraka po litri. Akcizu su obračunali naknadno i to od početka 2016, te nam nametnuli ukupni iznos dadžbina od 3,6 miliona maraka, koji sada sa kamatama prelazi četiri  miliona -  naveli su u „Euru Labu".

Zbog svih problema ovo preduzeće je bilo prinuđeno i da ugasi proizvodne pogone i sve radnike pošalje na odmor do rješavanja Suda BiH po njihovom  zahtjevu za odgodu izvršenja rješenja UIO.

- Ako nam poslovni računi ostanu blokirani narednih dana, jedina razumna odluka jeste trajno gašenje svih poslovnih aktivnosti i jednostrani raskid preko 50 ugovora o radu sa našim zaposlenima, usljed nemogućnosti obavljanja daljeg poslovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana