Бањалучко предузеће „Еуро Лаб" о неплаћеним царинама: Дуг нагомилан због неусаглашених прописа

М. М. Б.
Бањалучко предузеће „Еуро Лаб" о неплаћеним царинама: Дуг нагомилан због неусаглашених прописа

БАЊАЛУКА - Предузеће „Еуро Лаб" из Бањалуке нашло се у проблему и на листи највећих царинских дужника због неусаглашености законских прописа из области хемикалија између Српске и ФБиХ.

Рекли су то у овом предузећу које је једно од водећих произвођача течних детерџената, средстава за кућну хигијену и аутокозметике у БиХ.

Појашњавају да се са проблемом увоза репроматеријала за производњу средстава за прање вјетробранских стакала сусрећу годинама.

- Како на нивоу БиХ, од усвајања Закона о акцизама, није пронађено рјешење у смислу ослобађања акцизе за етил алкохола за потребе индустрије, произвођачи су етил алкохол замијенили метил алкохолом. Међутим, проблем је накнадно усложен због неусаглашености прописа из области хемикалија на ентитетском нивоу - навели су у „Еуро Лабу".

Додали су да је у Републици Српској 2016. године усвојен Правилник о безбједности предмета широке потрошње, којим је ограничена употреба метил алкохола у производњи средстава за прање вјетробранских стакала, због чега су били принуђени да обезбједе нови репроматеријал, на бази етил алкохола.

- Од добављача добијамо понуде за препарат против смрзавања и припремљене течности за одлеђивање, који није акцизна роба. Ту сировину као такву уписујемо у Инвентар хемикалија при Министарству здравља РС и даље је и користимо у властитој производњи за производњу течности против смрзавања вјетробранских стакала – навели су у „Еуро Лабу".

Додали су је у контроли Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ крајем 2017. године донијела мишљење да је та роба погрешно сврстана према Царинској тарифи БиХ.

- Током управног поступка УИО је мијењала своје мишљење о сврставању роба које смо увозили, од тога да је то алкохол за пиће до тога да ипак није. Након наших изјашњења и предочених доказа, одбили су признати да смо увезли сировину - средство против смрзавања на бази етил алкохола са додацима који је чине неприкладном за људску конзумацију те су остали при ставу да се ради о алкохолу који није нити денатурисан те нам обрачунали акцизу у износу од 15 марака по литри. Акцизу су обрачунали накнадно и то од почетка 2016, те нам наметнули укупни износ даџбина од 3,6 милиона марака, који сада са каматама прелази четири  милиона -  навели су у „Еуру Лабу".

Због свих проблема ово предузеће је било принуђено и да угаси производне погоне и све раднике пошаље на одмор до рјешавања Суда БиХ по њиховом  захтјеву за одгоду извршења рјешења УИО.

- Ако нам пословни рачуни остану блокирани наредних дана, једина разумна одлука јесте трајно гашење свих пословних активности и једнострани раскид преко 50 уговора о раду са нашим запосленима, усљед немогућности обављања даљег пословања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана