Analiza objava Poreske uprave potvrdila kvalitet

M. M. B.
Analiza objava Poreske uprave potvrdila kvalitet

BANjALUKA - Iako se o porezima, doprinosima, utajama i kontrolama koje su u nadležnosti Poreske uprave RS često polemiše u javnosti, rad te institucije lani je ocijenjen više nego dobar ako se pogledaju objave u medijima jer je u svega 0,18 odsto slučajeva bilo negativnih komentara.

U analizi medijske eksponiranosti Poreske uprave RS za prošlu godinu navedeno je da je ukupno medijsko pojavljivanje u javnosti ocijenjeno kao neutralno i iskazano u procentu od 74,4 odsto. Kada je riječ o pozitivnim objavama o radu te institucije, taj procenat iznosi 25,38 odsto, dok je negativan ton u ukupnom zbiru ispod jedan odsto i iznosi svega 0,18 odsto.

- Takav podatak je ispod svake statističke greške i zanemarljiv u ocjeni medijske prisutnosti Poreske uprave RS. Negativno izvještavanje o radu bilo je na internetu, te u nekoliko objava u štampanim medijima. Na osnovu toga može se zaključiti da je to pokazatelj kvalitetnog rada i saopštenja Poreske uprave - navedeno je u analizi.

U analizi koji je uradila agencija "Ninamedia" navodi se da je ukupan broj negativnih objava o PURS-u osam, od čega se šest odnosi na kazne za primanje mita inspektorima Područne jedinice u Prijedoru.

Popularnost i dostupnost su učinili da internet u većini zemalja postane osnovni dio paketa poslovnih informacija, pa su internet mediji prenijeli najveći broj objava vezanih za Poresku upravu i to 84,9 odsto.

- Slijede štampani mediji sa značajno manjim brojem objava i to 9,73 odsto, a elektronski mediji i društvene mreže su objavile, okvirno, jednak broj objava vezanih za rad PURS-a - navedeno je u analizi, koja je pokazala da su se u medijima lani pojavile 632 objave o direktoru Poreske uprave RS  Goranu Maričiću.

Najpozitivniji odnos prema objavama o Maričiću imaju elektronski mediji i taj procenat je skoro 85 odsto pozitivnog tonaliteta u objavama.

U većini drugih institucija koje smo kontaktirali naveli su da nemaju analize koliko je pozitivnih i negativnih objavljivanja u medijima o njihovom radu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana