Agresiju u učionicama hitno zaustaviti

Jana Kezić
Agresiju u učionicama hitno zaustaviti

DOBOJ - Da vršnjačko nasilje uzima sve više maha u Republici Srpskoj potvrdio je najnoviji incident u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Doboju, gdje je reagovala čak i policija, a sve to se desilo samo sedam dana nakon grubog šutiranja i maltretiranja grupe osnovaca u Nevesinju.

Da je do incidenta u dobojskoj školi došlo potvrdili su u Policijskoj upravi u tom gradu, navodeći da su prijavu zaprimili u četvrtak ujutro te da se dežurni tužilac izjasnio da navedeni slučaj ima obilježje krivičnog djela tjelesna povreda.

- Jedno lice povrijeđeno je u vršnjačkom nasilju u OŠ “Sveti Sava” u Doboju - saopštili su iz dobojske Policijske uprave.

Prema nezvaničnim saznanjima “Glasa”, riječ je o učenicima devetog razreda. O događaju je upoznat i Centar za socijalni rad i mentalno zdravlje iz Doboja. Iako je riječ o incidentu koji je uznemirio Dobojlije, ali i građane širom Srpske, direktorica ove dobojske škole Branka Kondić kaže da nema komentar.

 - Roditelji ne žele da dajem izjave i ja radim u interesu djece i roditelja. Vi ćete svakako doći do informacija koje vas zanimaju. Sve je u redu, djeca su dobro, sve se radi po pravilima i propisima i preduzeli smo sve mjere - kratko je odgovorila Kondićeva. Na pitanje da li su se već dešavale slične situacije, kazala je da sami istražimo, jer je ona novi direktor u školi.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kazao je da je strašno to što se dešava u posljednje vrijeme u učionicama. Objasnio je da u Srpskoj postoje stručne pedagoške službe i sektorski timovi, koji u saradnji sa lokalnim zajednicama i centrima za socijalni rad imaju obavezu da u kontinuitetu rade sa djecom te da na taj način da djeluju preventivno.

- Mi imamo informaciju da sektorski timovi funkcionišu, ali očigledno nedovoljno dobro, samim tim što du se u samo sedam dana desile stvari koje su nedopustive za školu - kazao je Damjanović.

Dodao je da je stvar veoma ozbiljna, što pokazuje i to da je policija intervenisala.

- Već u ponedjeljak poslaćemo prosvjetnog inspektora u školu da analizira o čemu se radi, da razgovara sa direktoricom škole, stručnim saradnicima, roditeljima i učenicima i da se vidi šta se sve treba preduzeti - kazao je Damjanović i naglasio da o ovakvim problemima treba javno pričati.

 U Inspektoratu Republike Srpske rekli su za “Glas” da još nisu dobili dopis u vezi sa pomenutim slučajem vršnjačkog nasilja.

- Po njegovom dobijanju Inspektorat će pravovremeno reagovati i shodno trenutnim kapacitetima u što kraćem roku izvršiti kontrolu - naveli su u Inspektoratu.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da se vršnjačko nasilje događa zbog toga što djeca imaju viška energije, a nisu uključena u bilo kakve aktivnosti, od umjetnosti do sporta.

- Kad smo komentarisali neke prošle slične slučajeve, direktorica jedne škole je rekla da su spremili disciplinske mjere, a najveći laik vidi da je to pogrešan proces. Te disciplinske mjere prije bi bile potrebne nastavnom osoblju nego učenicima. Oni sve rješavaju samo presijom i kritikom - kazao je Milić.

Zataškavanje

Aleksandar Milić je objasnio zašto pojedini zataškavaju problem vršnjačkog nasilja.

- Rade to jer vide svoju obavezu da toga ne bude. Rekao bih da nastavnici mahom izbjegavaju sve vidove edukacije, a nisu dovoljno pripremljeni da rade na sprečavanju rizika od određenih faktora koje dovode do nasilja. Kod nas se sve vodi na kritiku đaka i roditelja, a roditeljima treba pomoći, a ne samo reći da su krivi - kazao je Milić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana