Агресију у учионицама хитно зауставити

Јана Кезић
Агресију у учионицама хитно зауставити

ДОБОЈ - Да вршњачко насиље узима све више маха у Републици Српској потврдио је најновији инцидент у Основној школи “Свети Сава” у Добоју, гдје је реаговала чак и полиција, а све то се десило само седам дана након грубог шутирања и малтретирања групе основаца у Невесињу.

Да је до инцидента у добојској школи дошло потврдили су у Полицијској управи у том граду, наводећи да су пријаву запримили у четвртак ујутро те да се дежурни тужилац изјаснио да наведени случај има обиљежје кривичног дјела тјелесна повреда.

- Једно лице повријеђено је у вршњачком насиљу у ОШ “Свети Сава” у Добоју - саопштили су из добојске Полицијске управе.

Према незваничним сазнањима “Гласа”, ријеч је о ученицима деветог разреда. О догађају је упознат и Центар за социјални рад и ментално здравље из Добоја. Иако је ријеч о инциденту који је узнемирио Добојлије, али и грађане широм Српске, директорица ове добојске школе Бранка Кондић каже да нема коментар.

 - Родитељи не желе да дајем изјаве и ја радим у интересу дјеце и родитеља. Ви ћете свакако доћи до информација које вас занимају. Све је у реду, дјеца су добро, све се ради по правилима и прописима и предузели смо све мјере - кратко је одговорила Кондићева. На питање да ли су се већ дешавале сличне ситуације, казала је да сами истражимо, јер је она нови директор у школи.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић казао је да је страшно то што се дешава у посљедње вријеме у учионицама. Објаснио је да у Српској постоје стручне педагошке службе и секторски тимови, који у сарадњи са локалним заједницама и центрима за социјални рад имају обавезу да у континуитету раде са дјецом те да на тај начин да дјелују превентивно.

- Ми имамо информацију да секторски тимови функционишу, али очигледно недовољно добро, самим тим што ду се у само седам дана десиле ствари које су недопустиве за школу - казао је Дамјановић.

Додао је да је ствар веома озбиљна, што показује и то да је полиција интервенисала.

- Већ у понедјељак послаћемо просвјетног инспектора у школу да анализира о чему се ради, да разговара са директорицом школе, стручним сарадницима, родитељима и ученицима и да се види шта се све треба предузети - казао је Дамјановић и нагласио да о оваквим проблемима треба јавно причати.

 У Инспекторату Републике Српске рекли су за “Глас” да још нису добили допис у вези са поменутим случајем вршњачког насиља.

- По његовом добијању Инспекторат ће правовремено реаговати и сходно тренутним капацитетима у што краћем року извршити контролу - навели су у Инспекторату.

Психолог Александар Милић сматра да се вршњачко насиље догађа због тога што дјеца имају вишка енергије, а нису укључена у било какве активности, од умјетности до спорта.

- Кад смо коментарисали неке прошле сличне случајеве, директорица једне школе је рекла да су спремили дисциплинске мјере, а највећи лаик види да је то погрешан процес. Те дисциплинске мјере прије би биле потребне наставном особљу него ученицима. Они све рјешавају само пресијом и критиком - казао је Милић.

Заташкавање

Александар Милић је објаснио зашто поједини заташкавају проблем вршњачког насиља.

- Раде то јер виде своју обавезу да тога не буде. Рекао бих да наставници махом избјегавају све видове едукације, а нису довољно припремљени да раде на спречавању ризика од одређених фактора које доводе до насиља. Код нас се све води на критику ђака и родитеља, а родитељима треба помоћи, а не само рећи да су криви - казао је Милић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана