Petogodišnjaci vise na Fejsbuku

Cvija Mrkonjić
Petogodišnjaci vise na Fejsbuku

Banjaluka - Pomama za društvenim mrežama, naročito "Fejsbukom", nije zaobišla ni najmlađe, kojima roditelji sve češće otvaraju profile, a da nisu svjesni opasnosti koja vreba mališane.

Profile djece, od kojih mnoga nemaju ni pet godina, vrlo je lako pronaći na društvenim mrežama, nerijetko su loše zaštićeni, a fotografije i video-snimci lako dostupni svim korisnicima interneta. Veliki broj roditelja smatra da nema ništa loše u tome što će svojoj djeci udovoljiti na ovaj način, a stručnjaci upozoravaju da oni nisu svjesni da ih izlažu i pogledima korisnika širom svijeta čije namjere nisu čiste.

- Mojoj petogodišnjoj kćerki bilo je veoma interesantno što njene slike komentarišu na mom profilu, pa je htjela svoj profil. Ne smatram da mi je dijete ugroženo samo zato što neko može da gleda njene slike - ubijeđena je Ž. T.

Zamjenik ombudsmana za djecu RS Zlata Hadžić-Bajrić ističe da bi roditelji prvenstveno trebalo da se uvjere da dijete razumije osnovna pravila zaštite bezbjednosti i privatnosti na internetu, da shvate da korisnici društvenih mreža nisu samo prijatelji, već i oni koji se lažno predstavljaju.

- Djecu treba naučiti da koriste bezbjednosne mehanizme koji služe zaštiti korisnika, da poštuju starosnu granicu, te da se nikada ne može biti siguran na koji način će biti iskorišćeni objavljeni podaci i fotografija - rekla je Hadžić-Bajrić.

Stručnjaci upozoravaju da je jedina sigurna zaštita za djecu učenje o prednostima i rizicima ove komunikacije, jer samo djeca koja to znaju i imaju dovoljno informacija o tome mogu da se zaštite od situacija u kojima bi mogla biti povrijeđena.

Savjet roditeljima

Zlata Hadžić-Bajrić je istakla da roditelji koji su korisnici društvenih mreža moraju svojim primjerom pokazati djeci da treba da budu oprezna i biraju sadržaje i informacije koje će podijeliti. Roditeljima savjetuje i da mališanima ograniče vrijeme koje provode na društvenim mrežama, ali i da sami brinu o tome kako ne bi bili loši primjeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana