Петогодишњаци висе на Фејсбуку

Цвија Мркоњић
Петогодишњаци висе на Фејсбуку

Бањалука - Помама за друштвеним мрежама, нарочито "Фејсбуком", није заобишла ни најмлађе, којима родитељи све чешће отварају профиле, а да нису свјесни опасности која вреба малишане.

Профиле дјеце, од којих многа немају ни пет година, врло је лако пронаћи на друштвеним мрежама, неријетко су лоше заштићени, а фотографије и видео-снимци лако доступни свим корисницима интернета. Велики број родитеља сматра да нема ништа лоше у томе што ће својој дјеци удовољити на овај начин, а стручњаци упозоравају да они нису свјесни да их излажу и погледима корисника широм свијета чије намјере нису чисте.

- Мојој петогодишњој кћерки било је веома интересантно што њене слике коментаришу на мом профилу, па је хтјела свој профил. Не сматрам да ми је дијете угрожено само зато што неко може да гледа њене слике - убијеђена је Ж. Т.

Замјеник омбудсмана за дјецу РС Злата Хаџић-Бајрић истиче да би родитељи првенствено требало да се увјере да дијете разумије основна правила заштите безбједности и приватности на интернету, да схвате да корисници друштвених мрежа нису само пријатељи, већ и они који се лажно представљају.

- Дјецу треба научити да користе безбједносне механизме који служе заштити корисника, да поштују старосну границу, те да се никада не може бити сигуран на који начин ће бити искоришћени објављени подаци и фотографија - рекла је Хаџић-Бајрић.

Стручњаци упозоравају да је једина сигурна заштита за дјецу учење о предностима и ризицима ове комуникације, јер само дјеца која то знају и имају довољно информација о томе могу да се заштите од ситуација у којима би могла бити повријеђена.

Савјет родитељима

Злата Хаџић-Бајрић је истакла да родитељи који су корисници друштвених мрежа морају својим примјером показати дјеци да треба да буду опрезна и бирају садржаје и информације које ће подијелити. Родитељима савјетује и да малишанима ограниче вријеме које проводе на друштвеним мрежама, али и да сами брину о томе како не би били лоши примјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана