Jača privreda uprkos izazovima

Milijana Latinović
Jača privreda uprkos izazovima

BANjALUKA - Pandemija virusa korona nas je naučila da se snađemo i preorijentišemo proizvodnju ako zatreba, saglasni su privrednici i ekonomisti, koji očekuju da će u 2022. godini preduzeća koja su preživjela brojne izazove biti zdravija i jača, jer su se privikla na nova pravila igre.

Saniranje posljedica pandemije i borba za opstanak u moru vrtoglavih poskupljenja svih materijala obilježili su godinu koju ispraćamo.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kazao je da su svi privredni pokazatelji u 2021. godini mnogo veći nego godinu ranije, te da su svi sektori napravili pomak.

- Čak je i proizvodnja električne energije veća, što je dobro, imajući u vidu činjenicu da cijena na svjetskim berzama dostiže astronomske visine. Međutim, ukoliko bi došlo do iskakanja energetskih kapaciteta, bili bismo prinuđeni da uvozimo struju po enormnim cijenama - rekao je Ćorić.

Naglasio je da je prethodnih godina komparativna prednost domaće privrede bila jeftina i kvalifikovana radna snaga.

- Sada smo u poziciji da niti imamo jeftine, niti kvalifikovane radne snage i to je problem koji će nas i u novoj godini sve više pritiskati - upozorio je Ćorić. Izrazio je nadu da će pandemija uskoro završiti.

- Očekivano je da preduzeća koja su se uspjela izvući iz problema i pronaći kvalitetna tržišta posluju bolje. Primjera radi, firme u obućarskoj industriji su u prilici da biraju ugovore, s kim će poslovati i to je dobra šansa - naglasio je Ćorić.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino”, koja u Derventi i Prnjavoru zapošljava stotine radnika, Radovan Pazurević rekao je za “Glas Srpske” da su privrednici lakše podnijeli sve što se dešavalo na tržištu jer su navikli na otežano poslovanje.

- Poskupjeli su repromaterijali i životne namirnice, a to sada postavlja pitanje povećanja zarada. To će biti novi izazov - kazao je Pazurević.

Da bi nova godina trebalo da bude bolja, bez dileme su i ekonomisti. Naravno, ako političke zavrzlame ne sruše sve prognoze.

- Politika je dominantan faktor i te promjene su kod nas veoma često dramatične. Nadam se da neće doći do tolikih političkih previranja da sve ekonomske prognoze budu osuđene na neuspjeh. Trendovi za Srpsku, u ekonomskom smislu, dosta su povoljni, ekonomska aktivnost se oporavila i vratila na nivo iz 2019. godine. Broj zaposlenih raste. Rastu i plate, ali ne prate rast cijena - rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Marko Đogo.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja naglašava da se svi polako privikavamo pandemijskim uslovima poslovanja.

- Imamo i jednu prednost, da smo blizu Evropske unije. Još kada bismo riješili pitanje cijene električne energije, da nemamo nagle i, prema mom mišljenju, neutemeljene i manipulativne korekcije cijena, lakše bismo privukli inostrane investitore, a samim tim bi i naš BDP bio mnogo veći - istakao je Ljuboja.

Auto-industrija

Pero Ćorić je izrazio zabrinutost zbog problema koji su zapljusnuli auto-industriju.

- Analize pokazuju da bi za auto-industriju 2022. godina mogla biti i teža od prethodne, te da se tek za dvije godine može očekivati prava proizvodnja u toj oblasti - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana