Niko neće u zanatlije

Danijela Stokanić
Niko neće u zanatlije

Banjaluka - Da ni obećane stipendije, obezbijeđena praksa i zagarantovan posao poslije završetka školovanja nisu dovoljan motiv za upis na neki od zanata pokazao je prvi dan upisa đaka sa manje od 60 bodova u srednje škole u Srpskoj, gdje juče za pojedina zanimanja nije stigla nijedna prijava.

U školama koje su se izborile za uvođenje novih smjerova, računajući na interesovanje učenika za zanimanja koja će im donijeti sigurno radno mjesto i solidnu platu, i više su nego razočarani slabim odzivom svršenih osnovaca.

Za razliku od gimnazija i medicinskih škola koje su popunjene prvog dana upisa, hodnici škola sa trogodišnjim zanimanjima juče su bili gotovo prazni.

U Građevinskoj školi u Banjaluci, koja je ove godine đacima koji upisuju prvi razred ponudila novo zanimanje, istakli su da odziv za treći stepen nikad nije bio lošiji.

- Ove godine je na prijedlog poslodavaca uveden smjer kamenoresci, za koji nije stigla nijedna prijava. Đake u ovaj smjer nije privukla ni zagarantovana stipendija grada Banjaluka - kazali su juče u ovoj školi.

Ništa bolja situacija, ističu, nije ni kada je u pitanju smjer zidar, za koji su se prijavila svega tri đaka.

S druge strane, kako kažu u Građevinskoj školi, četvorogodišnji smjerovi gotovo su popunjeni.

U banjalučkoj Školi učenika u privredi, koja od septembra planira da školuje tehničare za obradu drveta i tehničare modelara obuće, prvog dana upisa, prema riječima direktora Dragoljuba Vukovića, stiglo je svega 78 prijava.

Najveće interesovanje svršenih osnovaca, kaže, vladalo je za auto-električare, dok se broj prijava za nove smjerove može nabrojati na prste.

- Za smjer tehničar modelar obuće prvog dana upisa stiglo je devet prijava, dok se za tehničara za obradu drveta prijavio samo jedan đak. Očekivao sam da će mnogo više đaka biti zainteresovano za ova dva nova zanimanja - kazao je Vuković i naglasio da mnogo veće interesovanje nije vladalo ni za tekstilni smjer, za koji su stigle samo tri prijave.

Dodao je da su za izbor zanimanja svršenih osnovaca najviše odgovorni roditelji, koji sputavaju djecu da upišu zanimanje  s kojim će lako doći do posla.

- Tehničar za obradu drveta od poslodavca, kod kojeg budu odrađivali praksu, sigurno će imati stipendiju, uz plaćen prevoz i topli obrok, kao i tehničar modelar obuće, koji će imati čak i besplatne udžbenike - kazao je Vuković.

Ništa bolja situacija nije bila ni kad je u pitanju upis u deficitarna zanimanja u ostalim srednjim školama u Srpskoj, dok su ekonomske, medicinske i druge škole, koje nisu popunjene u prvom upisnom roku 11. i 12. juna, juče vrvjele od svršenih osnovaca. 

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakao je da đaci i njihovi roditelji treba dobro da razmisle prije nego što odaberu srednju školu.

- Ne vidim šta sputava đake da upišu smjerove kao što su  tehničar za obradu drveta ili tehničar modelar obuće, jer, osim što ta zanimanja garantuju zaposlenje, sa njima se može upisati i fakultet - kazao je Trivić.

Dodao je da đaci još imaju šanse da naprave pravi izbor i upišu zanimanja za kojima vapi tržište rada.

Budući srednjoškolci mogu još danas i sutra u junskom roku da predaju dokumenta za željeni smjer.

Julski rok

Učenici u Srpskoj moći će se upisati u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula. Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana