Lakše lokalne kase

Milijana Latinović
Lakše lokalne kase

Banjaluka - Većina gradova i opština u Srpskoj uveliko priprema nacrte budžeta za iduću godinu, a po svemu sudeći u pojedinim lokalnim kasama naći će se manje novca nego ove godine.

Iako u lokalnim zajednicama tvrde da će prihodi biti uvećani, ne iznose više detalja o konkretnim iznosima u budžetu, niti o razlozima za planirani manji iznos u kasama.

U Gradskoj upravi Banjaluka kazali su za “Glas Srpske” da je još rano govoriti o konačnom iznosu budžeta.

- Nacrt još nije završen i mislim da će budžet biti nešto manji u odnosu na ovogodišnji, zbog toga što smo imali suficit iz 2017. i emisiju obveznica u ovoj godini. Međutim, očekujemo rast prihoda za jedan do dva odsto i trebalo bi da iznose oko 120 miliona KM - rekao je šef Odsjeka za budžet u banjalučkoj Gradskoj upravi Dejan Vujić.

Manji iznos u kasi u idućoj godini planiraju i u Zvorniku.

- Plan je da budžet za iduću godinu iznosi 23,5 miliona maraka. Izvorni prihodi Zvornika u idućoj godini trebalo bi da budu veći za oko 300.000 KM, ali će ukupan iznos budžeta biti manji od ovogodišnjeg - istakao je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Koliko novca će se sliti u kasu u Prijedoru nije poznato, jer nadležni u gradu na Sani tek pripremaju rebalans ovogodišnjeg budžeta, dok bi budžet Bijeljine u 2019. godini, prema riječima gradonačelnika Miće Mićića trebalo da bude na približnom nivou kao i ovogodišnji.

- Nacrt je u pripremi i mislim da će budžet iznositi oko 45 miliona maraka - rekao je Mićić za “Glas Srpske”.

Iznos u lokalnoj kasi u idućoj godini najvjerovatnije se neće mijenjati ni u Kotor Varošu.

- Očekujemo zahtjeve još nekih preduzeća i udruženja koja finansiramo da bismo započeli izradu nacrta budžeta, koji će sigurno biti u okviru ovogodišnjeg, sa eventualno nekim sitnim korekcijama - rekao je načelnik Zdenko Sakan.

Opština Jezero, koja je budžet za 2016. godinu usvojila tek na kraju te godine, a i u 2017. ušla bez ovog dokumenta, uveliko privodi kraju pripreme nacrta za 2019. godinu.

- Očekujem da ćemo budžet usvojiti u zakonskom roku. Plan je da on bude za oko deset odsto veći od ovogodišnjeg, koji je iznosio 690.000 KM - rekla je načelnica Snežana Ružičić.

O opštinskoj kasi za iduću godinu još ne razmišljaju u Nevesinju, jer tek treba da se pred odbornicima tamošnjeg parlamenta nađe rebalans budžeta za tekuću godinu.

- Nismo još ni počeli da radimo nacrt budžeta za narednu godinu. Rebalans budžeta za ovu godinu iznosi oko devet miliona, što je za oko 600.000 više od planiranog - rekao je načelnik Nevesinja Milenko Avdalović. Slična situacija je i u Bileći, a prvi čovjek ove opštine Miljan Aleksić kaže da je o budžetu za narednu godinu rano i govoriti.

- Tek na idućoj sjednici Skupštine opštine biće razmatran rebalans ovogodišnjeg budžeta - rekao je Aleksić.

Zakon

Zakon o lokalnoj samoupravi RS, koji je stupio na snagu krajem novembra 2016. godine, predviđa da Narodna skupština RS može raspustiti lokalne skupštine ako u zakonskom roku ne usvoje budžete.

- Parlament na osnovu inicijative Vlade RS može da raspusti lokalne skupštine, ako ne bude konstituisana vlast nakon izbora, ali i ne bude usvojen budžet u zakonskom roku - navedeno je u zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana