Лакше локалне касе

Милијана Латиновић
Лакше локалне касе

Бањалука - Већина градова и општина у Српској увелико припрема нацрте буџета за идућу годину, а по свему судећи у појединим локалним касама наћи ће се мање новца него ове године.

Иако у локалним заједницама тврде да ће приходи бити увећани, не износе више детаља о конкретним износима у буџету, нити о разлозима за планирани мањи износ у касама.

У Градској управи Бањалука казали су за “Глас Српске” да је још рано говорити о коначном износу буџета.

- Нацрт још није завршен и мислим да ће буџет бити нешто мањи у односу на овогодишњи, због тога што смо имали суфицит из 2017. и емисију обвезница у овој години. Међутим, очекујемо раст прихода за један до два одсто и требало би да износе око 120 милиона КМ - рекао је шеф Одсјека за буџет у бањалучкој Градској управи Дејан Вујић.

Мањи износ у каси у идућој години планирају и у Зворнику.

- План је да буџет за идућу годину износи 23,5 милиона марака. Изворни приходи Зворника у идућој години требало би да буду већи за око 300.000 КМ, али ће укупан износ буџета бити мањи од овогодишњег - истакао је замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

Колико новца ће се слити у касу у Приједору није познато, јер надлежни у граду на Сани тек припремају ребаланс овогодишњег буџета, док би буџет Бијељине у 2019. години, према ријечима градоначелника Миће Мићића требало да буде на приближном нивоу као и овогодишњи.

- Нацрт је у припреми и мислим да ће буџет износити око 45 милиона марака - рекао је Мићић за “Глас Српске”.

Износ у локалној каси у идућој години највјероватније се неће мијењати ни у Котор Варошу.

- Очекујемо захтјеве још неких предузећа и удружења која финансирамо да бисмо започели израду нацрта буџета, који ће сигурно бити у оквиру овогодишњег, са евентуално неким ситним корекцијама - рекао је начелник Зденко Сакан.

Општина Језеро, која је буџет за 2016. годину усвојила тек на крају те године, а и у 2017. ушла без овог документа, увелико приводи крају припреме нацрта за 2019. годину.

- Очекујем да ћемо буџет усвојити у законском року. План је да он буде за око десет одсто већи од овогодишњег, који је износио 690.000 КМ - рекла је начелница Снежана Ружичић.

О општинској каси за идућу годину још не размишљају у Невесињу, јер тек треба да се пред одборницима тамошњег парламента нађе ребаланс буџета за текућу годину.

- Нисмо још ни почели да радимо нацрт буџета за наредну годину. Ребаланс буџета за ову годину износи око девет милиона, што је за око 600.000 више од планираног - рекао је начелник Невесиња Миленко Авдаловић. Слична ситуација је и у Билећи, а први човјек ове општине Миљан Алексић каже да је о буџету за наредну годину рано и говорити.

- Тек на идућој сједници Скупштине општине биће разматран ребаланс овогодишњег буџета - рекао је Алексић.

Закон

Закон о локалној самоуправи РС, који је ступио на снагу крајем новембра 2016. године, предвиђа да Народна скупштина РС може распустити локалне скупштине ако у законском року не усвоје буџете.

- Парламент на основу иницијативе Владе РС може да распусти локалне скупштине, ако не буде конституисана власт након избора, али и не буде усвојен буџет у законском року - наведено је у закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана