Знате ли одакле долази ријеч гето?

24sedam
Foto: pixabay

Данас се користи у контексту када је потребно описати сиромашан дио града

Историјски гледано, ријеч "гето" се давно користила за описивање венецијанског гета ("gheto"), а касније и за јеврејска гета у Европи. Етимолошки, ријеч гето је изведена од италијанске ријечи "ghetto", што значи одбацити, или грчке ријечи "гетониа" (насеље).

Данас се користи у контексту када је потребно описати сиромашна и углавном изолована урбана подручја у којима живе мањине. У пренасељеној Америци, гдје сиромашна урбана подручја нису нимало ријетка, појавио се израз рурални гето, који дословно описује подручја попут приколица које можемо видјети у филмовима, али и сиромашне и мрачне дијелове градова у које чак ни полиција не иде.

То су квартови и подручја које можемо видјети у филмовима, цијеле градске четврти у којима влада биједа, сиромаштво, криминал и улични закон." Осим у Сједињеним Државама, у хип-хоп пјесмама или у филмовима, ријеч гето се користи у свим широм свијета и тако имамо италијанску варијанту "borghetto" што је израз за малу градску четврт.

Према информацијама које пружа википедиа, израз "Judengasse" (жидовска уличица или кварт) користи се и на њемачком, док се у Мароку јеврејски гети називају "мела". Данас се ријеч гето најчешће користи када желимо описати подручје или дио града, као што је насеље у којем људи живе изоловани по свом социјалном статусу, гдје су криминал или сива економија водећи извор прихода.

Гета се формирају на три начина:

-Као имигрантске заједнице (посебно ако је заједница расно хомогена)
- Када већинска заједница насиљем, бојкотом или законски присиљава мањину да живи у одређеној зони -
Када се заједница изолује захваљујући својој финансијској моћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана