Znate li odakle dolazi riječ geto?

24sedam
Foto: pixabay

Danas se koristi u kontekstu kada je potrebno opisati siromašan dio grada

Istorijski gledano, riječ "geto" se davno koristila za opisivanje venecijanskog geta ("gheto"), a kasnije i za jevrejska geta u Evropi. Etimološki, riječ geto je izvedena od italijanske riječi "ghetto", što znači odbaciti, ili grčke riječi "getonia" (naselje).

Danas se koristi u kontekstu kada je potrebno opisati siromašna i uglavnom izolovana urbana područja u kojima žive manjine. U prenaseljenoj Americi, gdje siromašna urbana područja nisu nimalo rijetka, pojavio se izraz ruralni geto, koji doslovno opisuje područja poput prikolica koje možemo vidjeti u filmovima, ali i siromašne i mračne dijelove gradova u koje čak ni policija ne ide.

To su kvartovi i područja koje možemo vidjeti u filmovima, cijele gradske četvrti u kojima vlada bijeda, siromaštvo, kriminal i ulični zakon." Osim u Sjedinjenim Državama, u hip-hop pjesmama ili u filmovima, riječ geto se koristi u svim širom svijeta i tako imamo italijansku varijantu "borghetto" što je izraz za malu gradsku četvrt.

Prema informacijama koje pruža vikipedia, izraz "Judengasse" (židovska uličica ili kvart) koristi se i na njemačkom, dok se u Maroku jevrejski geti nazivaju "mela". Danas se riječ geto najčešće koristi kada želimo opisati područje ili dio grada, kao što je naselje u kojem ljudi žive izolovani po svom socijalnom statusu, gdje su kriminal ili siva ekonomija vodeći izvor prihoda.

Geta se formiraju na tri načina:

-Kao imigrantske zajednice (posebno ako je zajednica rasno homogena)
- Kada većinska zajednica nasiljem, bojkotom ili zakonski prisiljava manjinu da živi u određenoj zoni -
Kada se zajednica izoluje zahvaljujući svojoj finansijskoj moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana