Како спријечити љубомору?

Agencije
Како спријечити љубомору?

Љубомора није добра за везу, иако ви можда мислите другачије. Ево како да спријечите да вам упропасти везу.

Неки људи су љубоморни на бившу/бившег свог партнера/ке, код неких се љубомора јавља у одређеним друштвеним ситуацијама, посебно ако партнер, рецимо, флертује са неким. Код неких је физичка удаљеност разлог за љубомору, без обзира на то што знају да их партнер никада не би преварио и јасно им то ставља до знања. 

Емоционална удаљеност у вези такође може да буде окидач за љубомору, а исто важи и за неријешене неспоразуме и слично.

Ако сте љубоморни у вези, требало би прво да утврдите тачан разлог за то, а онда да предузмете сљедеће кораке, како вам љубомора не би уништила однос.

Нађите начин да избаците негативна осјећања

Фрустрација и анксиозност неће нестати сами од себе. Умјесто да покушавате да затрпате та осјећања у себи или да их потпуно порекнете, нађите начин да их избаците. Али, не морате да их искалите на партнеру.

Направите неки приватан простор и издвојите вријеме да се позабавите негативним осјећањима – ако треба, вичите (сами, не на некога) или нађите неки други начин да избаците фрустрације из себе.

Опустите у топлој купки

Овај савјет можда дјелује помало наивно, али може да вас умири и да умири љубомору. Ако вам је превише и да размишљате о разлогу љубоморе, утоните у топлу купку и опустите се. А ако бисте жељели да будете активнији, идите негдје на пливање.

Запишите све

У дневник запишите све мисли о партнеровим бившим, флертовању или страху да ће вас партнер напустити и отићи. Избаците све из себе на папир, а затим се концентришите на централну мисао и размислите о томе.

Покушајте да реално сагледате ситуацију и потражите чињенице које ће вам показати да то ваше увјерење и није тако "стабилно".

Идите сами у шетњу

Од велике је помоћи да тренутак љубоморе прекинете у њеном настајању. На примјер, ако је партнер отишао на пиће са пријатељима, а ви бринете да ли ће међу њима бити и његова бивша, разбистрите главу тако што ћете сами отићи у шетњу.

Када сте напољу и шетате, усмјерите пажњу на дисање, на окружење... То ће вас смирити и помоћи ће вам да јасније сагледате ситуацију.

Волите себе и партнера

Пребацивање и критиковање могу додатно да "распире" љубомору.

Потпуно је разумљиво да не волите да осјећате љубомору, али и да вам се неке ситуације не свиђају. Само, не дозволите да вас обузме негативност, већ његујте љубав – што више љубави, то ће бити мање љубоморе.

Волите себе, волите партнера. Прихватите своја осјећања. Ако осјећате љубомору, то је сигнал да треба да преиспитате себе, како бисте боље разумјели зашто се тако осјећате и шта треба да урадите.

На крају, ако вас партнер намјерно доводи у ситуације које би могле да "распале" пламен љубоморе, не треба вам таква особа. С друге стране, ако вам не даје неког повода, а ипак сте љубоморни, држите се ових савјета како љубоморним испадима не бисте уништили везу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана