Kako spriječiti ljubomoru?

Agencije
Kako spriječiti ljubomoru?

Ljubomora nije dobra za vezu, iako vi možda mislite drugačije. Evo kako da spriječite da vam upropasti vezu.

Neki ljudi su ljubomorni na bivšu/bivšeg svog partnera/ke, kod nekih se ljubomora javlja u određenim društvenim situacijama, posebno ako partner, recimo, flertuje sa nekim. Kod nekih je fizička udaljenost razlog za ljubomoru, bez obzira na to što znaju da ih partner nikada ne bi prevario i jasno im to stavlja do znanja. 

Emocionalna udaljenost u vezi takođe može da bude okidač za ljubomoru, a isto važi i za neriješene nesporazume i slično.

Ako ste ljubomorni u vezi, trebalo bi prvo da utvrdite tačan razlog za to, a onda da preduzmete sljedeće korake, kako vam ljubomora ne bi uništila odnos.

Nađite način da izbacite negativna osjećanja

Frustracija i anksioznost neće nestati sami od sebe. Umjesto da pokušavate da zatrpate ta osjećanja u sebi ili da ih potpuno poreknete, nađite način da ih izbacite. Ali, ne morate da ih iskalite na partneru.

Napravite neki privatan prostor i izdvojite vrijeme da se pozabavite negativnim osjećanjima – ako treba, vičite (sami, ne na nekoga) ili nađite neki drugi način da izbacite frustracije iz sebe.

Opustite u toploj kupki

Ovaj savjet možda djeluje pomalo naivno, ali može da vas umiri i da umiri ljubomoru. Ako vam je previše i da razmišljate o razlogu ljubomore, utonite u toplu kupku i opustite se. A ako biste željeli da budete aktivniji, idite negdje na plivanje.

Zapišite sve

U dnevnik zapišite sve misli o partnerovim bivšim, flertovanju ili strahu da će vas partner napustiti i otići. Izbacite sve iz sebe na papir, a zatim se koncentrišite na centralnu misao i razmislite o tome.

Pokušajte da realno sagledate situaciju i potražite činjenice koje će vam pokazati da to vaše uvjerenje i nije tako "stabilno".

Idite sami u šetnju

Od velike je pomoći da trenutak ljubomore prekinete u njenom nastajanju. Na primjer, ako je partner otišao na piće sa prijateljima, a vi brinete da li će među njima biti i njegova bivša, razbistrite glavu tako što ćete sami otići u šetnju.

Kada ste napolju i šetate, usmjerite pažnju na disanje, na okruženje... To će vas smiriti i pomoći će vam da jasnije sagledate situaciju.

Volite sebe i partnera

Prebacivanje i kritikovanje mogu dodatno da "raspire" ljubomoru.

Potpuno je razumljivo da ne volite da osjećate ljubomoru, ali i da vam se neke situacije ne sviđaju. Samo, ne dozvolite da vas obuzme negativnost, već njegujte ljubav – što više ljubavi, to će biti manje ljubomore.

Volite sebe, volite partnera. Prihvatite svoja osjećanja. Ako osjećate ljubomoru, to je signal da treba da preispitate sebe, kako biste bolje razumjeli zašto se tako osjećate i šta treba da uradite.

Na kraju, ako vas partner namjerno dovodi u situacije koje bi mogle da "raspale" plamen ljubomore, ne treba vam takva osoba. S druge strane, ako vam ne daje nekog povoda, a ipak ste ljubomorni, držite se ovih savjeta kako ljubomornim ispadima ne biste uništili vezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana