Зашто комарци "нападају" неке људе, а неке не?

GS
Foto: X.com

Како је почело топло вријеме, то значи да су настали и проблеми са комарцима. Иду тамо гдје је топло, а посебно воле да нас "муче" када смо на отвореном и близу дрвећа и излетишта.

Да ли сте се икад запитали зашто ови инсекти нападају неке људе, док другима не прилазе и просто немају проблем са њима?

Према писању "Хуф поста", одговор лежи у томе да су комарци селективни инсекти, па је зато вјероватније да ће неке особе имати више убода од неких других.

По једној студији, инсекти су слијетали на људе са О крвном групом готово двоструко више него на особе које имају А крвну групу. Истраживачи су примјетили да то има везе са секретима које тијела производе, због чега су људи са одређеним крвним групама занимљивији овим инсектима. Истина, потребно је још истраживања да би се ове тврдње утврдиле.

С друге стране, много зависи и шта носимо на себи од одјеће. На примјер, ако носите тамну одјећу, привући ћете више комараца јер ћете се истицати с хоризонта, пошто комарци имају изврстан вид, док они који носе свијетле боје, неће бити толико уочљиви инсектима.

Комарац прима и "тактилне" знаке пошто слети на вас. То значи да они који имају вишу температуру, који вјежбају, крећу се или пију алкохол имају веће шансе да их комарац убоде, за разлику од оних који су "хладнији", преноси "Она".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана