Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли

GS
Foto: X.com

Не каже се без разлога да је пас човјеков највјернији пријатељ! Ваш љубимац и те како осјети када сте нерасположени или не можете да се изборите са огромном количином стреса.

Међутим, постоје оне расе које ће учинити све да вас опусте и одобровоље - имају боље дејство и од таблета за смирење, толико су љековити за душу и мисли.

1. Коврџави бишон

Бишон је мали бијели пас, дуге и коврџаве длаке. Има дуге уши које висе тик уз главу, тамне, округле очи са црним ивицама, прилично дуг, закривљен врат, реп носи достојанствено пребачен преко тела. Воли да буде у друштву човека. Има независан дух, интелигентан је, одан, смео и живахан. Са њим је лако живјети јер је изузетно весео и самоувјерен. Лако га је дресирати, увијек је спреман свима да удовољи како би задобио љубав и пажњу. Воли када су људи око њега срећни

2. Златни ретривер и лабрадор

Колико златни ретривери и лабрадор ретривери дјелују умирујуће на човјека говори чињеница да се те пасмине најчешће користе у терапијске сврхе и као пси водичи и трагачи. Изузетно одани, интелигентни и лаки за тренирање, ретривери су најсрећнији када су у друштву човјека и прави су примјер тврдње да је пас једино биће које вас воли више него што воли себе.

3. Малтезер

Ово је раса домаћих паса призната од Међународног кинолошког савеза у групи патуљастих паса и паса за пратњу. Раса коју познајемо данас има порекло од прадавних паса које вежемо уз називе Јадранског острва Мљета, изгубљеног Сицилијанског градића Мелита и острва Малте. Једна је од најстаријих раса паса. Њихова умиљатост смањује стрес код човјека чим му се бриближе.

4. Боксер

Орасположи власника тако што му се "понуди" за мажење када осјети да је потиштен или тужан. Најсрећнији је када са породицом оствари веома близак однос.

5. Хрт

Врло благе и послушне нарави, хртови ријетко кад лају, а имају и посебан начин исказивања блискости с човјеком - док стоји уз свог власника, лагано се наслања уз његове ноге.

6. Басет

Басет је пријатељски настројен, привржен и мио пас. Пошто је првобитно ловио у чопору, добро се слаже са другим псима и генерално са другим животињама. Оријентисани су према људима и слажу се добро са дјецом.

7. Бернардинац

Ова предивна раса била је инспирација за женку пса Дарлинг, псећу дадиљу у причи о Петру Пану. И заиста, бернардинац посебно воли малу дјецу, а красе га и велика жеља да удовољи човеку и високи праг толеранције. Могу да се опишу као огромна клупка љубави која су уз то и паметна, заштитнички настројена и одличан избор за породице с малом дјецом.

8. Кокер-шпанијел

Припадници ове расе обожавају малишане, а познато је да се лако повезују с дјецом с менталним и емоционалним проблемима. Па чак и њихова дуга, свиленкаста длака може да деловати умирујуће. Кокер-шпанијеле лако је тренирати, тешко их је преплашити и изразито су вољни да удовољавају власнику. Добро подносе и путовања, па ће бити одлични пратиоци када одлазите негдје на одмор, а заправо их лако можете водити било гдје са собом.

9. Француски булдог

Реч је о минијатурној верзији енглеског булдога која, баш као и њихови рођаци, има предиван карактер. Овај симпатични псић воли пажњу и биће ваш вјеран пратилац и пријатељ. Прилагодљиви су и сталожене нарави, па на човјека дјелују попут бенседина. Обожавају да се играју и прави су весељаци.

10. Јоркширски теријер

Према причи, током Другог свјетског рата доктор Чарлс Мејо водио је са собом јоркширског теријера у обилазак рањених морнаричких официра. "Јорки" је деловао врло позитивно на војнике и подигао им расположење, и постао први терапеутски пас. Доказано је да јоркширски теријер помаже и код тескобе захваљујући томе што има способност стварања врло чврсте повезаности с човјеком, преноси Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана