УН: Годину пандемије обиљежило погоршање глади у свијету

Тањуг
УН: Годину пандемије обиљежило погоршање глади у свијету

РИМ - Уједињене нације саопштиле су данас да је 2020. дошло до драматичног погоршања глади у свијету и да је већина тога вјероватно посљедица Ковид-19.

Иако утицај пандемије тек треба у потпуности истражити, извештај више агенција процењује да је прошле године око десетине глобалне популације - до 811 милиона људи било потхрањено, истиче се у саопштењу.

Наводи се да тај број уједно наговјештава да ће бити потребан огроман напор да би свијет испунио своје обећање да ће се глад искорјенити до 2030. године.

Овогодишње издање Стања о сигурности хране и исхране у свијету прва је глобална процјена ове врсте у ери пандемије.

Извештај заједнички објављују Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација , Међународни фонд за пољопривредни развој, Дјечји фонд Уједињених нација,  Свјетски програм за храну УН и Светска здравствена организација Организација.

У многим дијеловима свијета пандемија је покренула бруталну рецесију и угрозила приступ храни, међутим, указује се и да се прије пандемије ширила глад и да је напредак у смањивању неухрањености изостајао.

Према тренутним трендовима, Стање сигурности хране и исхране у свијету процењује да ће Циљ одрживог развоја 2 (Нулта глад до 2030. године) бити промашен за готово 660 милиона људи. 

Од ових 660 милиона, око 30 милиона може бити повезано са дуготрајним ефектима пандемије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана