УН: Годину пандемије обиљежило погоршање глади у свијету

Тањуг
УН: Годину пандемије обиљежило погоршање глади у свијету

РИМ - Уједињене нације саопштиле су данас да је 2020. дошло до драматичног погоршања глади у свијету и да је већина тога вјероватно посљедица Ковид-19.

Иако утицај пандемије тек треба у потпуности истражити, извештај више агенција процењује да је прошле године око десетине глобалне популације - до 811 милиона људи било потхрањено, истиче се у саопштењу.

Наводи се да тај број уједно наговјештава да ће бити потребан огроман напор да би свијет испунио своје обећање да ће се глад искорјенити до 2030. године.

Овогодишње издање Стања о сигурности хране и исхране у свијету прва је глобална процјена ове врсте у ери пандемије.

Извештај заједнички објављују Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација , Међународни фонд за пољопривредни развој, Дјечји фонд Уједињених нација,  Свјетски програм за храну УН и Светска здравствена организација Организација.

У многим дијеловима свијета пандемија је покренула бруталну рецесију и угрозила приступ храни, међутим, указује се и да се прије пандемије ширила глад и да је напредак у смањивању неухрањености изостајао.

Према тренутним трендовима, Стање сигурности хране и исхране у свијету процењује да ће Циљ одрживог развоја 2 (Нулта глад до 2030. године) бити промашен за готово 660 милиона људи. 

Од ових 660 милиона, око 30 милиона може бити повезано са дуготрајним ефектима пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана