UN: Godinu pandemije obilježilo pogoršanje gladi u svijetu

Tanjug
UN: Godinu pandemije obilježilo pogoršanje gladi u svijetu

RIM - Ujedinjene nacije saopštile su danas da je 2020. došlo do dramatičnog pogoršanja gladi u svijetu i da je većina toga vjerovatno posljedica Kovid-19.

Iako uticaj pandemije tek treba u potpunosti istražiti, izveštaj više agencija procenjuje da je prošle godine oko desetine globalne populacije - do 811 miliona ljudi bilo pothranjeno, ističe se u saopštenju.

Navodi se da taj broj ujedno nagovještava da će biti potreban ogroman napor da bi svijet ispunio svoje obećanje da će se glad iskorjeniti do 2030. godine.

Ovogodišnje izdanje Stanja o sigurnosti hrane i ishrane u svijetu prva je globalna procjena ove vrste u eri pandemije.

Izveštaj zajednički objavljuju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija , Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj, Dječji fond Ujedinjenih nacija,  Svjetski program za hranu UN i Svetska zdravstvena organizacija Organizacija.

U mnogim dijelovima svijeta pandemija je pokrenula brutalnu recesiju i ugrozila pristup hrani, međutim, ukazuje se i da se prije pandemije širila glad i da je napredak u smanjivanju neuhranjenosti izostajao.

Prema trenutnim trendovima, Stanje sigurnosti hrane i ishrane u svijetu procenjuje da će Cilj održivog razvoja 2 (Nulta glad do 2030. godine) biti promašen za gotovo 660 miliona ljudi. 

Od ovih 660 miliona, oko 30 miliona može biti povezano sa dugotrajnim efektima pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana