У Шведској направљена поштанска маркица на којој је приказана Грета Танберг

Кликс
Foto: Кликс

У Шведској је направљена поштанска маркица на којој је приказана активистица за заштиту околине Грета Танберг. Тиме јој је одато признање за допринос "очувању јединствене природе Шведске за наредне генерације".

Танберг, која је 3. јануара постала пунољетна, је илустрована тако што је обучена у жуту кабаницу како стоји на стијени, док око ње лете птице. Аутор цртежа је Хенинг Тролбек, а дјело је назвао "Вриједна природа".

Ова маркица је једна у серији маркица које одражавају 16 циљева за заштиту околине које је недавно утврдила шведска влада. Међу тим циљевима је и заштита станишта, саопштили су из националне поштанске компаније ПостНорд.

На осталим маркицама су упризорена природна окружења која су карактеристична за ову земљу.

"Задовољство нам је што ће Грета на једној од илустрација које показују важност природе бити симбол наших маркица. Природна станишта су изузетно битна и сви морамо допринијети њиховом очувању", изјавила је Кристина Олофсдотер из ПостНорда.

У претходним серијама маркица приказивани су и Астрид Линдгрен, ауторица "Пипи дуге чарапе", фудбалер Златан Ибрахимовић и преминули DJ Avicii.

У недавном интервјуу поводом њеног рођендана Тaнберг је за лист Сандеј Тајмс поручила да се не вози авионом и да не "троши ствари", али да не осуђује оне чији је начин живота мање еколошки прихватљив од њеног, преноси лист Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана