U Švedskoj napravljena poštanska markica na kojoj je prikazana Greta Tanberg

Kliks
Foto: Kliks

U Švedskoj je napravljena poštanska markica na kojoj je prikazana aktivistica za zaštitu okoline Greta Tanberg. Time joj je odato priznanje za doprinos "očuvanju jedinstvene prirode Švedske za naredne generacije".

Tanberg, koja je 3. januara postala punoljetna, je ilustrovana tako što je obučena u žutu kabanicu kako stoji na stijeni, dok oko nje lete ptice. Autor crteža je Hening Trolbek, a djelo je nazvao "Vrijedna priroda".

Ova markica je jedna u seriji markica koje odražavaju 16 ciljeva za zaštitu okoline koje je nedavno utvrdila švedska vlada. Među tim ciljevima je i zaštita staništa, saopštili su iz nacionalne poštanske kompanije PostNord.

Na ostalim markicama su uprizorena prirodna okruženja koja su karakteristična za ovu zemlju.

"Zadovoljstvo nam je što će Greta na jednoj od ilustracija koje pokazuju važnost prirode biti simbol naših markica. Prirodna staništa su izuzetno bitna i svi moramo doprinijeti njihovom očuvanju", izjavila je Kristina Olofsdoter iz PostNorda.

U prethodnim serijama markica prikazivani su i Astrid Lindgren, autorica "Pipi duge čarape", fudbaler Zlatan Ibrahimović i preminuli DJ Avicii.

U nedavnom intervjuu povodom njenog rođendana Tanberg je za list Sandej Tajms poručila da se ne vozi avionom i da ne "troši stvari", ali da ne osuđuje one čiji je način života manje ekološki prihvatljiv od njenog, prenosi list Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana