У наредним данима проводићете више времена са партнером: 5 савјета за добар однос

klix.ba
У наредним данима проводићете више времена са партнером: 5 савјета за добар однос

Свјетска здравствена организација прогласила је пандемију коронавируса. Затворене су образовне установе, угоститељски објекти и многи раде од куће. Како то може да утиче на ваш однос са партнером? Доносимо вам неколико савјета и одговора.

Романтичне приче и филмови често нам сервирају претпоставку да, ако неког заиста волимо, онда желимо да проведемо сваки секунд са том особом. Али наше животно искуство говори другачије - заједништво и одвојеност савршено коегзистирају једно са другим, попут удисаја и издисаја.

Иако иначе једва чекате да проведете неколико сати, или чак цио дан, са својим партнером, сада је ситуација другачија. Самоизолација није планирана и дефинитивно није очекивана, па је испуњена анксиозношћу, непријатношћу и страхом због ишчекивања нових вијести о пандемији.

Због тога ситуација можда и неће бити идеална, па прочитајте неколико савјета који би могли да вам помогну да се што боље изборите са чињеницом да ви и ваш партнер морате да проведете цио дан заједно у истом простору.

1. Вјежбајте емпатију и прихватите да се сви са проблемима носе другачије.

Узмите у обзир цитат: “Прва ствар коју треба да знаш о мени јесте да ја нисам ти. Све ће имати више смисла када то прихватиш”.

Ствари попут животних искустава, темперамента и породичног живота директно обликују нашу личност и утичу на то како се ко носи са стресом и неизвијесношћу. Шансе да ћете се ви и ваш партнер на исти начин носити са пандемијом су врло мале, због чега морате да будете посебно разумни и емпатични према њему, као и он према вама. Запамтите да је сигурност породице на првом мјесту.

2. Будите одвојени - заједно.

Како год то звучало, има смисла. Могуће је да волите некога док вам је потребан сопствени простор и вријеме, а то је могуће остварити чак и у ванредним условима.

Потрудите се да објасните свом партнеру, на њежан и лијеп начин, да желите да проведете неко вријеме сами.

Осим тога, прихватите чињеницу да ће и он то вјероватно тражити од вас. У овој ситуацији се можете договорити ко ће када боравити у ком дијелу куће, а када ћете проводити вријеме заједно.

3. Брините о себи!

Одржавање квалитетне везе са вашим партнером почиње од вас самих и од тога колико бринете о себи. Тешко је да будетењ њежни и пажљиви према партнеру уколико нисте такви према себи, због чега је важно да бринете о себи и да обратите довољно пажње на сопствене потребе.

Обратите пажњу на то да редовно и здраво једете, редовно се крећите и вјежбајте, трудите се да довољно и редовно спавате и избјегавајте алкохол.

4. Припремите се на чињеницу да ће се расположење укућана мијењати.

Уколико ви или ваш партнер иначе имате проблема са анксиозношћу, стресом и сличним стварима, врло је вјероватно да ће се то погоршати у новонасталој ванредној ситуацији. Због тога је важно да унапред поразговарате са партнером и утврдите како треба да се понашате када ствари крену нагоре.

Шта вас смирује и помаже вам да смањите анксиозност? А шта смањује стрес код вашег партнера?

5. Будите пажљиви при одабиру ријечи или не говорите уопште.

У ванредним ситуацијама и под стресом можете да реагујете на различите начине, а емоције су врло често лако преносиве и заразне, па ће се ваш партнер, ако сте и ви под стресом, осјећати врло лоше.

У таквим ситуацијама је тешко бирати ријечи и остати прибран. Умјесто да покренете свађу када се осјећате лоше, покушајте да објасните свом партнеру да нисте расположени и да вам треба простора, а затим ријешите неспоразум када “дођете себи”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана