U narednim danima provodićete više vremena sa partnerom: 5 savjeta za dobar odnos

klix.ba
U narednim danima provodićete više vremena sa partnerom: 5 savjeta za dobar odnos

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa. Zatvorene su obrazovne ustanove, ugostiteljski objekti i mnogi rade od kuće. Kako to može da utiče na vaš odnos sa partnerom? Donosimo vam nekoliko savjeta i odgovora.

Romantične priče i filmovi često nam serviraju pretpostavku da, ako nekog zaista volimo, onda želimo da provedemo svaki sekund sa tom osobom. Ali naše životno iskustvo govori drugačije - zajedništvo i odvojenost savršeno koegzistiraju jedno sa drugim, poput udisaja i izdisaja.

Iako inače jedva čekate da provedete nekoliko sati, ili čak cio dan, sa svojim partnerom, sada je situacija drugačija. Samoizolacija nije planirana i definitivno nije očekivana, pa je ispunjena anksioznošću, neprijatnošću i strahom zbog iščekivanja novih vijesti o pandemiji.

Zbog toga situacija možda i neće biti idealna, pa pročitajte nekoliko savjeta koji bi mogli da vam pomognu da se što bolje izborite sa činjenicom da vi i vaš partner morate da provedete cio dan zajedno u istom prostoru.

1. Vježbajte empatiju i prihvatite da se svi sa problemima nose drugačije.

Uzmite u obzir citat: “Prva stvar koju treba da znaš o meni jeste da ja nisam ti. Sve će imati više smisla kada to prihvatiš”.

Stvari poput životnih iskustava, temperamenta i porodičnog života direktno oblikuju našu ličnost i utiču na to kako se ko nosi sa stresom i neizvijesnošću. Šanse da ćete se vi i vaš partner na isti način nositi sa pandemijom su vrlo male, zbog čega morate da budete posebno razumni i empatični prema njemu, kao i on prema vama. Zapamtite da je sigurnost porodice na prvom mjestu.

2. Budite odvojeni - zajedno.

Kako god to zvučalo, ima smisla. Moguće je da volite nekoga dok vam je potreban sopstveni prostor i vrijeme, a to je moguće ostvariti čak i u vanrednim uslovima.

Potrudite se da objasnite svom partneru, na nježan i lijep način, da želite da provedete neko vrijeme sami.

Osim toga, prihvatite činjenicu da će i on to vjerovatno tražiti od vas. U ovoj situaciji se možete dogovoriti ko će kada boraviti u kom dijelu kuće, a kada ćete provoditi vrijeme zajedno.

3. Brinite o sebi!

Održavanje kvalitetne veze sa vašim partnerom počinje od vas samih i od toga koliko brinete o sebi. Teško je da budetenj nježni i pažljivi prema partneru ukoliko niste takvi prema sebi, zbog čega je važno da brinete o sebi i da obratite dovoljno pažnje na sopstvene potrebe.

Obratite pažnju na to da redovno i zdravo jedete, redovno se krećite i vježbajte, trudite se da dovoljno i redovno spavate i izbjegavajte alkohol.

4. Pripremite se na činjenicu da će se raspoloženje ukućana mijenjati.

Ukoliko vi ili vaš partner inače imate problema sa anksioznošću, stresom i sličnim stvarima, vrlo je vjerovatno da će se to pogoršati u novonastaloj vanrednoj situaciji. Zbog toga je važno da unapred porazgovarate sa partnerom i utvrdite kako treba da se ponašate kada stvari krenu nagore.

Šta vas smiruje i pomaže vam da smanjite anksioznost? A šta smanjuje stres kod vašeg partnera?

5. Budite pažljivi pri odabiru riječi ili ne govorite uopšte.

U vanrednim situacijama i pod stresom možete da reagujete na različite načine, a emocije su vrlo često lako prenosive i zarazne, pa će se vaš partner, ako ste i vi pod stresom, osjećati vrlo loše.

U takvim situacijama je teško birati riječi i ostati pribran. Umjesto da pokrenete svađu kada se osjećate loše, pokušajte da objasnite svom partneru da niste raspoloženi i da vam treba prostora, a zatim riješite nesporazum kada “dođete sebi”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana