Свештеник објашњава како је правилно да се молимо Богу, треба знати ова правила

ГС
Foto: Илустрација

Молитива је изузетно важна у православљу, многи се окрећу њој у тешким тренуцима. Важна је наравно искрена намјена, али треба знати и одређена правила.

"Један ученик Христов поставио је питање Христу: "Господе, научи нас молити се Богу". Та молба је произвела највећу ријеку молитве у свијету, молитву Господњу Оче наш коју из дана у дан, из године у годину, из вијека у вијек понављају молиони сљедбеника Христових. Добро је што ништа не знамо о том ученику јер он на тај начин представља све нас. Сви смо ми представљени у њему и он у наше име говори: "Господе, научи нас молити се Богу!

Свака молитва, изговорена ријечима или остала у мислима, произнесена гласно или шапатом, кроз хиљадама година старе псалме или слободно надахнуће из срца, заправо је излазак пред Бога. О томе је Христос говорио и Самарјанки: "Кад би ти знала дар Божји и ко је тај који ти говори: дај ми да пијем, ти би тражила од њега и он би ти дао воду живу" (Јован 4, 10).. Тим ријечима Христос нам је дао кључ за схватање настанка молитве.

Можда сте чули причу о Светом Сави, када је учио неписменог човјека да се моли Богу.

Нашао га Свети Сава како прескаче неки шанац и када скочи на једну страну, он каже: "Ово теби", а на другу страну, каже: "'Ово мени". Упита га Свети Сава шта то ради, а он одговори: "Молим се Богу"!. "Зашто се тако мучиш?", рече му Свети Сава и дода: "Ја ћу те научити како да се лакше молиш". И научи га Свети Сава молитву Господњу "Оче наш". Овај човјек захвали, а Свети Сава сједе на лађу и отплови. Одједном, виде он онога човјека како трчи по води и виче: "'Опрости духовниче, ја заборавих ону молитву, па не знам шта ћу сада!".

Одговори му Свети Сава: "Добри човјече, кад је твоја вјера тако јака да идеш по води као по сухом, настави и даље да се молиш као и досад". Прича је прича, али и добра поука. Наша молитва ће бити угодна Богу, па ма је ми читали из најопширнијег молитвеника или изговарали својим ријечима, само да је прожета чврстом вјером у Бога и милост његову и да знадемо шта од Бога тражимо. Зна Отац ваш шта вам треба пре но што заиштете од њега, али Он жели да му се обраћамо за све наше потребе (Матеј 6, 8)", објаснио је једном приликом за Србија Данас протојереј-ставрофор Душан Колунџић и додао:

"Кажеш да тренираш сваки дан. Значи, активно се бавиш неким спортом. У спорту, појединачном или колективном, мора постојати снажна концентрација, како би постигао свој или своје екипе циљ. Када је тако, онда се чудим како не можеш да се концентришеш на молитву и пост, како то да посна храна отежава или онемогућава тренинге. Добар спортиста мора да буде и добар вјерник, јер спортиста поштује дисциплину, чини духовни и телесни напор да би постигао циљ, уздржава се од преједања и алкохола, дувана и наркотика, у свему живи уредним животом. А то Бог и Црква захтијевају и од својих верника. Да дисциплиновано поштују Божје и црквене заповјести, да се труде, тјелесним и духовним снагама, да очувају свој живот у заједници са Богом и својим ближњима.

Замисли једног фудбалера који вриједно тренира, али утакмицу увијек посматра са клупе за резервне играче.

Вјерник, који се свакодневно, као и ти, редовно моли, који се покаје за своје пропусте, грешке и огрешења, пред самим собом, који пости на Бадњак, можда и Велики петак, на "велике свеце и велике дане", а не пости среду и петак, као ни вишедневне постове и, коначно, који се не причешћује, личи на фудбалера са клупе. Зар то може бити циљ доброг фудбалера и доброг вјерника. Узнастој зато, драги брате, да повежеш пост и молитву, јер су то крила врлинског живота човјековог, која га уздижу ка Богу. А Христос је рекао да се и зли дуси, дакле сва искушења човекова, могу одагнати само молитвом и постом (Матеј 17, 21)".

Важно је знати и да постоје четири степена молитве:

молитва тјелесна, стајање, читање

молитва у којој су ријечи повезане са умом

свака ријеч чује се и у уму у срцу

молитва без ријечи, стајање пред Богом у миру и преданости вјери, пише Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана