Све Титове жене: Прва се за њега удала са 14 година, а највећа љубав му била секретарица

Г.С.
Све Титове жене: Прва се за њега удала са 14 година, а највећа љубав му била секретарица

Јосип Броз Тито је био југословенски комунистички револуционар, државник, дипломата, лидер Савеза комуниста Југославије, доживотни предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и – велики женскарош.

Иако на први помен његовог љубавног живота свима на памет падне Јованка Будисављевић, Тито је волио и друге жене и био је у браку и прије ње.

Прва жена се за њега удала са само 14 година

Његова прва супруга је била Рускиња Пелагија Белорусова. Прво су склопили црквени брак, а затим и грађански у јуну 1919. године. За Тита се удала када је имала само 14 година. Њему је тада било 26. Упознала га је као ратног заробљеника када га је спасила од Колчакових контрареволуционара.

Тито и Пелагија су имали четворо дјеце. Прво је нажалост, умрло одмах по рођењу, друго двоје су умрли као дјеца и преживјело је само четврто дијете.

Након Титовог хапшења 1928. године због комунистичке пропаганде, Пелагија се са сином вратила у Русију. Тито је по изласку из затвора био љут на њу јер је сина Жарка дала у дом за незбринуту дјецу. Званично су се развели у априлу 1936. године.

Друга жена оптужена да је шпијунка

Други пут Тито се оженио у октобру 1936. године у Москви Луцијом Бауер, чије је право име било Ана Коенин. Она је била удата за једног високог службеника њемачких комуниста, који је након доласка Хитлера на власт ухапшен и осуђен на 15 година затвора. Међународна организација Црвене помоћи потом је организовала одлазак његове супруге у Москву, гдје је добила псеудоним Луција Бауер.

Тито и Луција су се вјенчали 1936. Он је тада имао 44 године, а она наводно 22. Недуго након вјенчања Тито је „отишао на илегалан рад у Југославију". Слао јој је љубавна писма увјеравајући је да је љубав његовог живота.

Након што ју је Стаљинова тајна полиција оптужила да је њемачки шпијун, Луција је 1937. године стрељана у московском затвору.

Трећу жену варао са секретарицом

Брозова слиједећа велика љубав била је била Херта Хас. Богата Словенка јеврејског поријекла од њега је била млађа 22 године. Биографи се још увијек не слажу потпуно јесу ли се она и Тито уопште вјенчали.

Док једни тврде да су то учинили 1939. године у Загребу, други говоре да та веза никад није била озакоњена. Оно око чега се слажу јесте да је Тито, док је био с Хертом, имао љубавницу Даворјанку Пауновић, којој тада није било ни 20 година. У исто вријеме Херта је Титу родила сина Александра Мишу Броза.

Фатална Зденка

Током рата Тито је упознао Даворјанку Зденку Пауновић која је касније постала његова секретарица и домаћица Белог двора гдје је Тито живио. Након четири године љубави с Хертом Зденка је заузела мјесто уз велилког владара. Кад је почео Други свјетски рат, она је кренула са њим на фронт. С њим је прошла кроз најтеже ситуације, а наводно је и неколико пута мијењала идентитет. Говорило се да има велики утицај на Тита и да је касније као предсједник одлуке доносио по њеним сугестијама.

Колики је њен утицај био говори и то да је на једном састанку најужег партијског руководства тема била само она. Тада им је Тито рекао: „Радите шта хоћете, али ја без ње не могу".

Према службеној верзији, Даворјанка је преминула 1946. године од туберкулозе. Тито ју је сахранио у дворишту Белог двора у Београду јер му је била највећа љубав, пише нет.хр. Њено име касније се није помињало, а убрзо ће њено мјесто заузети свима позната прва дама Југославије.

Јованка – једина прва дама

Јованка Будисављевић била је 32 године млађа од Тита. У рату се истакла као млада партизанка, а имала је и чин мајора. Тито ју је упознао у вријеме десанта на Дрвар, а касније ју је довео у своју резиденцију гдје ју је запослио као домаћицу.

Поједини извори тврдили су да је Јованка практично политички намјештена Титу како би се он мало смирио јер је био наводно прилично незаситан кад су жене у питању. Према неким документима, Јованку је у Титово окружење довео Иво Крајачић Стево, начелник комунистичке тајне полиције ОЗНА.

Јованкина сестра Нада Будисављевић увијек је тврдила да је Тито волео и цијенио Јованку, а и она је волела њега. У документарцу РТС-а испричала је како су она и друга сестра Зора након рата живјеле у сиротишту све док их Јованка није пронашла и одвела у Ужичку 15, Титову резиденцију у којој је радила. Вијест о скором вјенчању у почетку их није веселила.

„Она је Зори и мени једног дана, 1952. године, рекла да ће се удати за Тита. Нас двије смо занемеле на исти начин на који смо занијемеле кад нам је рекла да нам је брат умро. То је било као да нам је рекла да ће се удати за светог Петра! Или да ће се удати за господина Бога. Тито је тада био икона за све нас, па и за њу. Ја и сестра Зора расплакале смо се на вијест о удаји јер смо мислиле да ће нас вратити у дјечји дом", присетила се Нада., којој је Тито ипак дозволио да остане.

Јованка и Тито вјенчали су се у априлу 1952. године, а кум им је био Александар Ранковић, шеф Државне безбедности, пише биографија.орг.

У почетку готово нико у земљи није знао да су склопили брак јер свадба је била тајна. Церемонија се одиграла недалеко од Илока, у Титовој вили уз Дунав, у ужем кругу људи.

Њих двоје нису имали дјеце. Мада се шушкало да су се формално развели крајем 70-их година 20. вијека, Јованка Броз је остала уз Тита до његове смрти 1980. године.

И док је споља међу њима све дјеловало складно, њихов однос није био идиличан, поготово тих 1970-их. Посљедњих неколико година његовог живота Јованка наводно није ни виђала свог супруга. Пред крај Титовог живота 1978. чак је и британски амбасадор схватио шта се догађа, па је у Лондон послао поруку садржаја: „Тито је потпуно сам!"

Уз њега више није било ни жене ни пријатеља, а убрзо ће почети да се распада и оно што је створио – Социјалистичка Федеративна Република Југославија, пише портал nova.rs.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана