Суочава ли се ваше дијете с депресијом? Обратите пажњу на ове знакове

ГС
Суочава ли се ваше дијете с депресијом? Обратите пажњу на ове знакове

Осим што је пандемија коронавируса увелико утицала на нашу свакодневницу те нам “наметнула” нове облике понашања, стручњаци кажу да коронавирус може имати огромне посљедице и на ментално здравље.

Нажалост, често заборављамо да се с проблемима у менталном здрављу суочавају и најмлађи. Дјечија депресија је озбиљна, реална појава која није нимало занемарљива, и која је, суштински дубоко укоријењена у друштву. Међутим, научници тврде, ова појава се код дјеце врло често узима здраво за готово под изговором да “дјеца немају брига”, што је потпуно погрешно размишљање.

Породични или економски проблеми, притисак вршњака и самоизолација су само неки од разлога који се истичу као потенцијални предуслови за оболијевања од депресије и у раним годинама.

Дјечија депресија, још једном се наглашава, озбиљан је проблем, који, према истраживању Свјетске здравствене организације, представља трећи по реду мотив за велики број дјечијих самоубистава. Тврди се да управо неевидентирање депресије може водити суицидалним тенденцијама. Због тога се, између осталог, препоручује родитељима да обрате пажњу на ове знакове:

Безвољност односно губитак интереса за игру, значајан губитак тежине, проблем с концентрацијом, губитак апетита, туга и осјећај усамљености те проблем са спавањем.

Ако, као родитељ, препознате наведене симптоме, препоручује се да своје дијете одведете љекару и преконтролишете његово ментално стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана