Suočava li se vaše dijete s depresijom? Obratite pažnju na ove znakove

GS
Suočava li se vaše dijete s depresijom? Obratite pažnju na ove znakove

Osim što je pandemija koronavirusa uveliko uticala na našu svakodnevnicu te nam “nametnula” nove oblike ponašanja, stručnjaci kažu da koronavirus može imati ogromne posljedice i na mentalno zdravlje.

Nažalost, često zaboravljamo da se s problemima u mentalnom zdravlju suočavaju i najmlađi. Dječija depresija je ozbiljna, realna pojava koja nije nimalo zanemarljiva, i koja je, suštinski duboko ukorijenjena u društvu. Međutim, naučnici tvrde, ova pojava se kod djece vrlo često uzima zdravo za gotovo pod izgovorom da “djeca nemaju briga”, što je potpuno pogrešno razmišljanje.

Porodični ili ekonomski problemi, pritisak vršnjaka i samoizolacija su samo neki od razloga koji se ističu kao potencijalni preduslovi za obolijevanja od depresije i u ranim godinama.

Dječija depresija, još jednom se naglašava, ozbiljan je problem, koji, prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, predstavlja treći po redu motiv za veliki broj dječijih samoubistava. Tvrdi se da upravo neevidentiranje depresije može voditi suicidalnim tendencijama. Zbog toga se, između ostalog, preporučuje roditeljima da obrate pažnju na ove znakove:

Bezvoljnost odnosno gubitak interesa za igru, značajan gubitak težine, problem s koncentracijom, gubitak apetita, tuga i osjećaj usamljenosti te problem sa spavanjem.

Ako, kao roditelj, prepoznate navedene simptome, preporučuje se da svoje dijete odvedete ljekaru i prekontrolišete njegovo mentalno stanje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana