Стиже зима, како остати у форми?

ГС
Foto: илустрација

Уз прве хладне дане обично само желимо да се повучемо у топле домове и уживамо у омиљеним серијама.

Ипак, стручњаци наводе како су зимски дани идеални за вјежбање.

Редовно вјежбање ослобађа хормоне доброг расположења, побољшава имунитет и тјелесну кондицију, помаже контролу тјелесне тежине, а то су само неке предности. Уз мало креативности и нешто основне опреме, одржавање форме током зиме и не мора бити толико тешко. Доносимо пар идеја:

Увијек бирајте степенице

Вани је киша, смог, хладноћа? Није проблем! Трчање или пењање уз степенице у вашој кући или стамбеној згради може бити одличан кардио тренинг високог интензитета. Једна од могућности коју можете испробати јесте и додавања интервала ходања између неколико спратова. Осим тога, кад год будете морали бирати између лифта и степеница, увијек се одлучите за степенице.

Тренинг код куће

Вјежбање код куће је све популарније. Доступни су бројни онлајн тренинзи, гдје пратите упуте стручних тренера, који су данас праве YоuTube звијезде. Можете одабрати врсту тренинга, трајање и интензитет који вам одговара. Улагање у квалитетну опрему ће вас додатно мотивисати. Не заборавите и удобну одјећу за вјежбање у којој ћете се осјећати угодно и инспирисано за обављање тренинга.

Ако имате слободног простора у кући, онда га искористите како бисте направили вашу малу кућну теретану, која ће вам увијек бити при руци. Бирајте између трака за трчање и других справа , фитнес тегова, подлога у различитим бојама и свега што вам може дјеловати као занимљив и користан додатак вашем фитнес кутку.

Тренинг нас повезује

Вјежбање у групи је идеално ако вам је потребна додатна мотивација. Учланите се у теретану, испробајте дизање тегова, yогу, пилатес, бокс, тренинге високог интензитета… Искористите зиму за истраживање и откријте начин вјежбања који вам одговара. Уз пар пријатеља или нових познаника из теретане, пронаћи ћете одлучност и повећати шансе да одржите кондицију током зиме. На групним тренинзима ћете упознати истомишљенике, са којима ћете послије тренинга отићи на протеин шејк. Можда ће теретана постати ваше мјесто за дружења и сусрете ове зиме!

Ако нисте навикли на редовне тренинге, можда је потребно да се додатно мотивишете уз занимљиву одјећу и квалитетну обућу за фитнес.

Јога је древна активност која је цијењена због бројних предности за људско тијело и ум. Ова активност ће вам помоћи да повећате флексибилност, концентрацију и фокус, те да побољшате цјелокупно здравље вашег тијела. Јогу можете радити било гдје, а потребна вам је само подлога и удобна одјећа за лакше кретање.

Размишљајте изван оквира

Ако Вам ови приједлози не одговарају, пробајте размишљати изван оквира. Направите 10 000 корака шетајући по киши! Позовите партнера на плес! Испробајте и зимске активности на отвореном, као што су скијање, клизање, планинарење, санкање,..

Битно је само да останете активни, а остат ће вам и довољно времена за омиљене серије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана