Stiže zima, kako ostati u formi?

GS
Foto: ilustracija

Uz prve hladne dane obično samo želimo da se povučemo u tople domove i uživamo u omiljenim serijama.

Ipak, stručnjaci navode kako su zimski dani idealni za vježbanje.

Redovno vježbanje oslobađa hormone dobrog raspoloženja, poboljšava imunitet i tjelesnu kondiciju, pomaže kontrolu tjelesne težine, a to su samo neke prednosti. Uz malo kreativnosti i nešto osnovne opreme, održavanje forme tokom zime i ne mora biti toliko teško. Donosimo par ideja:

Uvijek birajte stepenice

Vani je kiša, smog, hladnoća? Nije problem! Trčanje ili penjanje uz stepenice u vašoj kući ili stambenoj zgradi može biti odličan kardio trening visokog intenziteta. Jedna od mogućnosti koju možete isprobati jeste i dodavanja intervala hodanja između nekoliko spratova. Osim toga, kad god budete morali birati između lifta i stepenica, uvijek se odlučite za stepenice.

Trening kod kuće

Vježbanje kod kuće je sve popularnije. Dostupni su brojni onlajn treninzi, gdje pratite upute stručnih trenera, koji su danas prave YouTube zvijezde. Možete odabrati vrstu treninga, trajanje i intenzitet koji vam odgovara. Ulaganje u kvalitetnu opremu će vas dodatno motivisati. Ne zaboravite i udobnu odjeću za vježbanje u kojoj ćete se osjećati ugodno i inspirisano za obavljanje treninga.

Ako imate slobodnog prostora u kući, onda ga iskoristite kako biste napravili vašu malu kućnu teretanu, koja će vam uvijek biti pri ruci. Birajte između traka za trčanje i drugih sprava , fitnes tegova, podloga u različitim bojama i svega što vam može djelovati kao zanimljiv i koristan dodatak vašem fitnes kutku.

Trening nas povezuje

Vježbanje u grupi je idealno ako vam je potrebna dodatna motivacija. Učlanite se u teretanu, isprobajte dizanje tegova, yogu, pilates, boks, treninge visokog intenziteta… Iskoristite zimu za istraživanje i otkrijte način vježbanja koji vam odgovara. Uz par prijatelja ili novih poznanika iz teretane, pronaći ćete odlučnost i povećati šanse da održite kondiciju tokom zime. Na grupnim treninzima ćete upoznati istomišljenike, sa kojima ćete poslije treninga otići na protein šejk. Možda će teretana postati vaše mjesto za druženja i susrete ove zime!

Ako niste navikli na redovne treninge, možda je potrebno da se dodatno motivišete uz zanimljivu odjeću i kvalitetnu obuću za fitnes.

Joga je drevna aktivnost koja je cijenjena zbog brojnih prednosti za ljudsko tijelo i um. Ova aktivnost će vam pomoći da povećate fleksibilnost, koncentraciju i fokus, te da poboljšate cjelokupno zdravlje vašeg tijela. Jogu možete raditi bilo gdje, a potrebna vam je samo podloga i udobna odjeća za lakše kretanje.

Razmišljajte izvan okvira

Ako Vam ovi prijedlozi ne odgovaraju, probajte razmišljati izvan okvira. Napravite 10 000 koraka šetajući po kiši! Pozovite partnera na ples! Isprobajte i zimske aktivnosti na otvorenom, kao što su skijanje, klizanje, planinarenje, sankanje,..

Bitno je samo da ostanete aktivni, a ostat će vam i dovoljno vremena za omiljene serije.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana