Стела Асанж: Удала сам се за Џулијана у затвору, сада се борим да га ослободим

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Адвокат и борац за људска права Стела Морис (40) прије скоро годину дана удала се за оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у британском затвору у Белмаршу пред матичарем и католичким свештеником, а како је рекла, то је "био диван дан".

"Удала сам се за Џулијана у затвору, сада се борим да га ослободим", рекла је Асанжова супруга у интервјуу за британски Тајмс и додала да је на вјенчању носила хаљину Вивијен Вествуд, креаторке која је била велики обожавалац Асанжа.

Стела је са Асанжом добила два сина док је он био у азилу у амбасади Еквадора у Лондону, а како је рекла посећује супруга два пута недјељно у строго контролисаним условима приликом чега пролази кроз веома оштре мјере претреса и обезбјеђења.

Како је рекла, састају се у огромној сали са 40 столова коју посматрају стражари, сваки сто садржи уређај за снимање и они тако у разговору проведу око сат времена држећи се за руке.

Често у посјете води њихова два дјечака, Габријела (5) и Макса (4), који сједе у очевом крилу или бјеже у простор за игру.

"Људи мисле да је он живио окружен компјутерима, али врхунски сајбер-грађанин свијета је заправо љубитељ природе који је одрастао у аустралијском селу прије него што се породица настанила у Мелбурну. Разговарамо о томе у каквом мјесту желимо да живимо када се ово заврши, и не знам гдје ће то бити, али претпостављам да ће то бити негдје са лаким приступом отвореном простору", рекла је она.

Како је рекла, да није тренутне ситуације, вјероватно би живјели на селу.

У првим данима њихове романсе, она никада није замишљала да ће Асанж бити у затвору, међутим, пише Тајмс, Асанж је и тада био далеко од слободног човјека - 2012. године изгубио је правну борбу да избјегне изручење Шведској, па у страху да би био лакше изручен САД из Шведске него из Британије бежи у азил у амбасаду Еквадора у Најтсбриџу у Лондону.  Међутим 2019. године, по доласку проамеричке владе у Еквадору на власт, хапси га британска полиција.

САД траже Асанжа због шпијунаже и ако буде осуђен, вјероватно ће остати у најстрожим америчким затворима до краја живота, а максимална расположива казна је 175 година.

"Потпуно је апсурдно да је Џулијан уопште у затвору. Није учинио ништа осим што је покушао да примијени међународно право. Мислим да овдје нема разумијевања да је Џулијан кривично гоњен због разоткривања ратова у Ираку и Авганистану. Питате људе, а они не знају зашто је у затвору, ако уопште знају да је у затвору", рекла је Стела Асанж.

Према њеним ријечима, његово стање ума веома варира и често зависи од његовог односа са затворском бирократијом.

"Данас је Џулијан био расположен, али било је тренутака који су били веома мрачни када је причао о извршењу самоубиства, гдје у суштини није био комуникативан, скоро потпуно ван тога. Али то је углавном било када је био у такозваној здравственој јединици у Белмаршу, јер су у затвору рекли да има висок ризик од самоубиства. А онда је услиједила петиција затвореника у Белмаршу да га премјесте, јер му је то што је тамо, било још горе, много горе", рекла је она.

Стела каже да би Асанж морао да буде озбиљно депресиван, чак и ментално болестан, да би размишљао да себи одузме живот.

"Био је у очајној ситуацији са којом би се свако тешко изборио", рекла је она.

Према њеним ријечима Џулијан није анархиста, већ неко ко сматра да би информације од јавног значаја требало објављивати.

Она додаје да Асанжу није у опасности само ментално здравље, већ и његово физичко стање, као и да је у октобру 2021. имао мини мождани удар.    

"Оно што се ради Џулијану је оно што диктатуре раде. То не раде либералне демократије које цијене личну слободу и слободу говора и слободу штампе. То није само нешто што се ради да би се он одржао у затвору", рекла је она.

Стела и Асанж су се први пут срели 2011. године у новинарском клубу Фронтлине, у Падингтону, и тада га је оцијенила као привлачног, а на захтјев његове адвокатице Џенифер Робинсон придружила се његовом адвокатском тиму.

Везу су започели 2015. године, а породицу су засновали јер сматра да он није ни за шта оптужен.

Интимне односе имали су у шатору постављеном насред собе због сигурносних камера.

Да је Асанж основао породицу сазнало се тек у априлу 2020. када се пријавио да буде пуштен у Стелин дом, а она је у међувремену промијенила име из Сара Гонзалез Девант у Стела Морис.

Каже да се није заљубила само у његову политику већ у пристојног човјека.

"Он је најневјероватнији човјек на свијету", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана