Stela Asanž: Udala sam se za Džulijana u zatvoru, sada se borim da ga oslobodim

Tanjug
Foto: Agencije

LONDON - Advokat i borac za ljudska prava Stela Moris (40) prije skoro godinu dana udala se za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u britanskom zatvoru u Belmaršu pred matičarem i katoličkim sveštenikom, a kako je rekla, to je "bio divan dan".

"Udala sam se za Džulijana u zatvoru, sada se borim da ga oslobodim", rekla je Asanžova supruga u intervjuu za britanski Tajms i dodala da je na vjenčanju nosila haljinu Vivijen Vestvud, kreatorke koja je bila veliki obožavalac Asanža.

Stela je sa Asanžom dobila dva sina dok je on bio u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, a kako je rekla posećuje supruga dva puta nedjeljno u strogo kontrolisanim uslovima prilikom čega prolazi kroz veoma oštre mjere pretresa i obezbjeđenja.

Kako je rekla, sastaju se u ogromnoj sali sa 40 stolova koju posmatraju stražari, svaki sto sadrži uređaj za snimanje i oni tako u razgovoru provedu oko sat vremena držeći se za ruke.

Često u posjete vodi njihova dva dječaka, Gabrijela (5) i Maksa (4), koji sjede u očevom krilu ili bježe u prostor za igru.

"Ljudi misle da je on živio okružen kompjuterima, ali vrhunski sajber-građanin svijeta je zapravo ljubitelj prirode koji je odrastao u australijskom selu prije nego što se porodica nastanila u Melburnu. Razgovaramo o tome u kakvom mjestu želimo da živimo kada se ovo završi, i ne znam gdje će to biti, ali pretpostavljam da će to biti negdje sa lakim pristupom otvorenom prostoru", rekla je ona.

Kako je rekla, da nije trenutne situacije, vjerovatno bi živjeli na selu.

U prvim danima njihove romanse, ona nikada nije zamišljala da će Asanž biti u zatvoru, međutim, piše Tajms, Asanž je i tada bio daleko od slobodnog čovjeka - 2012. godine izgubio je pravnu borbu da izbjegne izručenje Švedskoj, pa u strahu da bi bio lakše izručen SAD iz Švedske nego iz Britanije beži u azil u ambasadu Ekvadora u Najtsbridžu u Londonu.  Međutim 2019. godine, po dolasku proameričke vlade u Ekvadoru na vlast, hapsi ga britanska policija.

SAD traže Asanža zbog špijunaže i ako bude osuđen, vjerovatno će ostati u najstrožim američkim zatvorima do kraja života, a maksimalna raspoloživa kazna je 175 godina.

"Potpuno je apsurdno da je Džulijan uopšte u zatvoru. Nije učinio ništa osim što je pokušao da primijeni međunarodno pravo. Mislim da ovdje nema razumijevanja da je Džulijan krivično gonjen zbog razotkrivanja ratova u Iraku i Avganistanu. Pitate ljude, a oni ne znaju zašto je u zatvoru, ako uopšte znaju da je u zatvoru", rekla je Stela Asanž.

Prema njenim riječima, njegovo stanje uma veoma varira i često zavisi od njegovog odnosa sa zatvorskom birokratijom.

"Danas je Džulijan bio raspoložen, ali bilo je trenutaka koji su bili veoma mračni kada je pričao o izvršenju samoubistva, gdje u suštini nije bio komunikativan, skoro potpuno van toga. Ali to je uglavnom bilo kada je bio u takozvanoj zdravstvenoj jedinici u Belmaršu, jer su u zatvoru rekli da ima visok rizik od samoubistva. A onda je uslijedila peticija zatvorenika u Belmaršu da ga premjeste, jer mu je to što je tamo, bilo još gore, mnogo gore", rekla je ona.

Stela kaže da bi Asanž morao da bude ozbiljno depresivan, čak i mentalno bolestan, da bi razmišljao da sebi oduzme život.

"Bio je u očajnoj situaciji sa kojom bi se svako teško izborio", rekla je ona.

Prema njenim riječima Džulijan nije anarhista, već neko ko smatra da bi informacije od javnog značaja trebalo objavljivati.

Ona dodaje da Asanžu nije u opasnosti samo mentalno zdravlje, već i njegovo fizičko stanje, kao i da je u oktobru 2021. imao mini moždani udar.    

"Ono što se radi Džulijanu je ono što diktature rade. To ne rade liberalne demokratije koje cijene ličnu slobodu i slobodu govora i slobodu štampe. To nije samo nešto što se radi da bi se on održao u zatvoru", rekla je ona.

Stela i Asanž su se prvi put sreli 2011. godine u novinarskom klubu Frontline, u Padingtonu, i tada ga je ocijenila kao privlačnog, a na zahtjev njegove advokatice Dženifer Robinson pridružila se njegovom advokatskom timu.

Vezu su započeli 2015. godine, a porodicu su zasnovali jer smatra da on nije ni za šta optužen.

Intimne odnose imali su u šatoru postavljenom nasred sobe zbog sigurnosnih kamera.

Da je Asanž osnovao porodicu saznalo se tek u aprilu 2020. kada se prijavio da bude pušten u Stelin dom, a ona je u međuvremenu promijenila ime iz Sara Gonzalez Devant u Stela Moris.

Kaže da se nije zaljubila samo u njegovu politiku već u pristojnog čovjeka.

"On je najnevjerovatniji čovjek na svijetu", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana