Шта значи када се вратите у кућу јер сте нешто заборавили?

ГС
Шта значи када се вратите у кућу јер сте нешто заборавили?

Срби „страхују“ од овога, а ево шта ће вам се догодити према народном вјеровању

Различита народна вјеровања у народу су прихваћена скоро као „правило“. Тако често можемо чути израз „ваља се“, а да нико не зна тачно да објасни зашто нешто ради баш на тај одређени начин.

Тако је случај и са оним неписаним правилом: Када кренете на пут, па се вратите по нешто што сте заборавили, нећете имати среће и успеха по изласку из куће. Такође, једно од старих вјеровања каже да ако се вратите два или три пута по заборављене ствари, пут ће се завршити губитком или непријатностима, преноси Ало.

Поред тога, треба водити рачуна и о томе кога срећете успут. Ако особа коју угледате по изласку из куће нови пуне торбе и корпе, срећа ће вам се осмјехнути, али ако видите особу са празним корпама, ништа вам неће полазити од руке.

Наравно, не може се писати о вјеровањима по изласку из куће, а да се не спомену црна мачка и оџачар као оличење малера и среће. Ако вам мачка пресече пут, нећете имати успјеха тог дана, али ако угледате оџачара, пратиће вас срећа.

Старији људи на селу имали су још једно вјеровање: Уколико видите риђег коња, слиједи вам сусрет са драгом особом.

Ако, пак, угледате бијелог коња, имаћете непредвиђене издатке. Ово правило тешко је остварити у градској средини, али није лоше да знате, када отпутујете на село, можда налетите баш на коња риђе боје.








 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана