Шта Србији може да донесе "веза" са Наполеоновим потомцима?

Agencije
Шта Србији може да донесе "веза" са Наполеоновим потомцима?

Принц Жан Кристоф Наполеон, потомак Наполеона Бонапарте и претендент на царски престо Франуцске, и Олимпија Арко Цинеберг, праунука посљедњег аустроугарског цара Карла Првог фон Хабсбурга, вјенчали су се на у присуству представника краљевских и царских породица из Европе и свијета.

Није бајка, а није ни сиже за филм. Догодило се то потеклог викенда у Палати инвалида у Паризу, а међу званицама "плаве крви", како оним које су на трону у својим земљама, тако и оним чија краљевства су у међувремену постала републике, био је и представник српске краљевске лозе, принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом.

Ово вјенчање, које је поново ујединило царску кућу Француске са Хазбуршком монархистичком лозом, изазвало је велику пажњу европских и свјетских медија, чије рубрике "друштвени живот" или "селебритис" су биле пуне фотографија младенаца и њихових гостију.

"Бјелосвјетска посла", рекло би се у свијету који живи у некој другој реалности, у којој се бори за посао, новац, школовање дјеце и њихову будућност. Ипак, био је то догађај на којем су се могли сусрести и припадници краљевских породица који нису, ни мало, без значаја и утицаја.

Да ли је млади принц Филип Карађорђевић искористио ту прилику да учини нешто добро за своју земљу, Србију, није познато, али многи сматрају да је већ и присуство представника српске краљевске лозе од дипломатског значаја за углед, традицију и репутацију Србије у свијету.

 

Филип је, иначе, добар пријатељ са принцом Жан Кристофом Наполеоном и често се друже у Лондону, гдје обојица раде, а принцеза Олимпија је нећака Филипове мајке, бразилске принцезе Марије де Глорије, прве супруге његовог оца Александра Карађорђевића.

Најстрарији од тројице синова Александра Карађорђевића повезан је, и са очеве и са мајчине стране, са бројним европским краљевским породицама. Његова мајка је бразилска принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Брагансе, са изузетно дубоким и разгранатим продичним везама у романским краљевским кућама. Њено пуно име је Марија да Глорија Хенријета Долорес Лучија Михаела Рафаела Габријела Гонзага од Орлеана и Брагансе и у реду је за наследство бразилског царског трона, тринаеста у грани Петрополис.

Њена мајка, Марија де ла Есперанса је рођењем од краљевске куће Бурбона од Две Сицилије, што је "бочна страна" шпанске краљевске куће, која је владала Краљевством Две Сицилије на југу данашње Италије. Та грана води поријекло од француске краљевске династије Капет, што значи да су принцу Филипу преци и француски краљеви.

Филипова баба је била ујна данашњег краља Шпаније, Хуана Карлоса И, који је син њене рођене сестре принцезе Марије Мерседес од Бурбона од Две Сицилије. Директни предак мајке принца Филипа је био краљ Португала Жоао Шести, као и његов син Педро Први, први цар Бразила.

Од мајчиних мушких предака, принц Филип је директан потомак Луја Филипа Првог, Краља Француза од 1830-1848, који је као део куће Бурбона, француске владарске династије, имао изузетно буран живот због Француске револуције и који је успео да врати краљевину либералних и демократских идеја, коју су подржавали тзв. орлеанисти.

Она сама је дио једног интересантног непрекинутог ланца који траје три вијека од осам бурбонских принцеза које су се све удале у разне династије. Да принц Филип, са очеве и мајчине стране, има стотине принчева и војвода за претке и рођаке, говори и то да је кума на његовом вјенчању са Даницом била Викторија, ћерка престолонасљедника шведског краља Карла 16. Густафа.

Ово богато насљеђе принц Филип пренијеће на свог сина Стефана. Даница је иначе сликарка и ћерка познатог српског сликара Цилета Маринковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана