Šta Srbiji može da donese "veza" sa Napoleonovim potomcima?

Agencije
Šta Srbiji može da donese "veza" sa Napoleonovim potomcima?

Princ Žan Kristof Napoleon, potomak Napoleona Bonaparte i pretendent na carski presto Franucske, i Olimpija Arko Cineberg, praunuka posljednjeg austrougarskog cara Karla Prvog fon Habsburga, vjenčali su se na u prisustvu predstavnika kraljevskih i carskih porodica iz Evrope i svijeta.

Nije bajka, a nije ni siže za film. Dogodilo se to poteklog vikenda u Palati invalida u Parizu, a među zvanicama "plave krvi", kako onim koje su na tronu u svojim zemljama, tako i onim čija kraljevstva su u međuvremenu postala republike, bio je i predstavnik srpske kraljevske loze, princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom.

Ovo vjenčanje, koje je ponovo ujedinilo carsku kuću Francuske sa Hazburškom monarhističkom lozom, izazvalo je veliku pažnju evropskih i svjetskih medija, čije rubrike "društveni život" ili "selebritis" su bile pune fotografija mladenaca i njihovih gostiju.

"Bjelosvjetska posla", reklo bi se u svijetu koji živi u nekoj drugoj realnosti, u kojoj se bori za posao, novac, školovanje djece i njihovu budućnost. Ipak, bio je to događaj na kojem su se mogli susresti i pripadnici kraljevskih porodica koji nisu, ni malo, bez značaja i uticaja.

Da li je mladi princ Filip Karađorđević iskoristio tu priliku da učini nešto dobro za svoju zemlju, Srbiju, nije poznato, ali mnogi smatraju da je već i prisustvo predstavnika srpske kraljevske loze od diplomatskog značaja za ugled, tradiciju i reputaciju Srbije u svijetu.

 

Filip je, inače, dobar prijatelj sa princom Žan Kristofom Napoleonom i često se druže u Londonu, gdje obojica rade, a princeza Olimpija je nećaka Filipove majke, brazilske princeze Marije de Glorije, prve supruge njegovog oca Aleksandra Karađorđevića.

Najstrariji od trojice sinova Aleksandra Karađorđevića povezan je, i sa očeve i sa majčine strane, sa brojnim evropskim kraljevskim porodicama. Njegova majka je brazilska princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse, sa izuzetno dubokim i razgranatim prodičnim vezama u romanskim kraljevskim kućama. Njeno puno ime je Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lučija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga od Orleana i Braganse i u redu je za nasledstvo brazilskog carskog trona, trinaesta u grani Petropolis.

Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije, što je "bočna strana" španske kraljevske kuće, koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi porijeklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu Filipu preci i francuski kraljevi.

Filipova baba je bila ujna današnjeg kralja Španije, Huana Karlosa I, koji je sin njene rođene sestre princeze Marije Mersedes od Burbona od Dve Sicilije. Direktni predak majke princa Filipa je bio kralj Portugala Žoao Šesti, kao i njegov sin Pedro Prvi, prvi car Brazila.

Od majčinih muških predaka, princ Filip je direktan potomak Luja Filipa Prvog, Kralja Francuza od 1830-1848, koji je kao deo kuće Burbona, francuske vladarske dinastije, imao izuzetno buran život zbog Francuske revolucije i koji je uspeo da vrati kraljevinu liberalnih i demokratskih ideja, koju su podržavali tzv. orleanisti.

Ona sama je dio jednog interesantnog neprekinutog lanca koji traje tri vijeka od osam burbonskih princeza koje su se sve udale u razne dinastije. Da princ Filip, sa očeve i majčine strane, ima stotine prinčeva i vojvoda za pretke i rođake, govori i to da je kuma na njegovom vjenčanju sa Danicom bila Viktorija, ćerka prestolonasljednika švedskog kralja Karla 16. Gustafa.

Ovo bogato nasljeđe princ Filip prenijeće na svog sina Stefana. Danica je inače slikarka i ćerka poznatog srpskog slikara Cileta Marinkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana