Шта никако не смије да се ради на Спасовдан: Овај обичај се вијековима практикује и веома је важан

ГС
Шта никако не смије да се ради на Спасовдан: Овај обичај се вијековима практикује и веома је важан

Српска православна црква и њени вјерници сутра обиљележавају Спасовдан, једна од 12 најзначајнијих празника током године.

Шта се дешавало на Спасовдан и зашто се баш овај празник сматра једним од 12 најважнијих?

По хришћанском вјеровању, васкрсењем је Господ показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао:

- Идите по свему свијету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен – наводи се у Новом завјету.

Многи обичаји о Спасовдану сачувани су још из предхришћанског времена. Био је то празник колико ратара, толико и сточара.

Божанство Спас је имало улогу заштите и спасења, те му се народ обраћа молитвом:

"Свети Спасе – спаси душе наше"!

Спасовдан је био многобожачки дан празновања Главног четвртка у години. Громовник Перун, тукао је, по вјеровању, громовима и градом усјеве, а божанство Спас је уз помоћ житног класа у руци, спасавало усјеве од туче.
Спасовдан се слави и као крсна слава. За Спасовдан се обавезно клало јагње, као жртва свецу. Редовно се спремала цицвара. Чобани припремају крстиће од љескових грана, па их изјутра стављају на кровове кућа и помоћних зграда, на торове и притворке, а забадају их и на њиве с усјевима.

Прије Спасовдана није се пило млијеко од Нове године. На Спасовдан мушкарци се не брију, жене се не умивају и деца не купају. Не спава се преко дана, да се не би дријемало преко године.

Вјерска прослава Спасовдана састојала се у одласку у цркву на вјерски обред посвећен овом празнику. Послије изласка из цркве, домаћини су своје госте водили кући, гдје их је чекао богато припремљен ручак, пише Курир Стил.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана