Шта ако се случано омрсите током Васкршњег поста, свештеник објаснио шта каже црква

ГС
Foto: Илустрација

Почео је велики Васкршњи пост, који ће трајати све до 5. маја, када ће православна црква и њени верници обиљежити највећи хришћански празник - Васкрс.

Иако је у питању пракса која је присутна већ дуго у нашем народу, око поста и даље постоји пуно недоумица. Пост траје готово 7 недјеља, тачније укупно 48 дана, што некима предоставља дугачак период и велики изазов, те се често одлучују да посте само прву и/или посљедњу седмицу Васкршњег поста. 

Какав је став свештеника према таквој пракси, открива старјешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици отац Радослав Савовић:

"Пост је пут. Кад кренете на море у Грчку, не дођете до Скопља па се вратите у Београд, него морате да продужите даље да бисте стигли. Пост је пут, значи од почетка поста па до празника. Неки људи гледају на пост као да је то тешко. Не кажем да је лако, али је мало ствар и вежбе. Ако сте дуже у вери и практикујете све постове, онда вам то лакше пада. Уверења сам да они који не посте никако, па посте ту прву недељу, њима теже пада тих 5-6 дана него цео пост онима који посте сва четири поста преко целе године", открива отац Радослав за Лепу и срећну.
На питање шта када се омрсимо случајно, отац Радослав каже да је "случајност само случајност", и да треба само наставити даље са постом.

"То је само једна одређена врста хране која се једе у једном периоду. Знамо куда нас води, куда идемо, чему нас учи овај пост. Погрешне су претпоставке о посту, људи мисле да је то нешто немогуће. Како да будеш без мрсне хране 7 недеља? Наравно да је све могуће, само је потребна добра воља. Увек има мало кризе, то је обично негде средином поста, а неки пут је уопште и нема. Долазак жеље за парчетом сира или неком мрвицом мрсне хране је само опомена да не подлежете том искушењу, а искушења могу да буду и много тежа и гора него што је то да ли ћемо се омрсити у дане кад је пост", објашњава свештеник и истиче како је пост храном само "средство" који нам помаже да постанемо јачи и изборимо се са већим искушењима, а да је права суштина - уздржање, не само у јелу, већ и у животу,а прије свега се мисли на лоше мисли и дјела.

"Суштина је уздржање, било да је храна посна или мрсна, не треба се преједати ни посном храном. Какав је пост ако поједеш 2 кг посне хране? Колико пута се деси да човек једе и зна да је сит, а наставља да једе по инерцији... То је погрешно. Како се треба уздржавати од преједања, тако је суштина поста и уздржавање од лоших мисли и дела, смиривање страсти и жудњи које немају везе са храном", савјетује отац Радослав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана