Склапања уговореног брака код Рома све чешће доводи до озбиљних проблема: Живот између традиције и закона

Небојша Томашевић
Склапања уговореног брака код Рома све чешће доводи до озбиљних проблема: Живот између традиције и закона

Рана удаја, малољетнички и уговорени бракови припаднике ромске популације све чешће доводи на оптуженичке клупе, а многи од њих нису ни свјесни шта су учинили лоше због чега се осјећају одбаченим од друштва.

Већина их је у чуду јер сматрају да је то њихова традиција и обичаји по којима су живјели вијековима. Ова пракса доприноси збуњености о томе шта је од тога случај трговине људима, а шта није.

-  Какав криминал, нема ту трговине дјецом то су наши обичаји који трају стотинама година.  Ми се вијековима женимо млади, а наше кћерке се удају  малољетне. Моја мајка се удала од 12 година и родила моју сестру са 14 година, моја жена је  родила кћерку са 14 година. То је код нас тако - каже Мехмед Босак из Добоја  који је био оптужен за трговину људима јер је  за свог сина купио младу.

Он појашњава да се код њих дају поклони млади и њеној родбини и да се прави свадба ради провода и памћења.

-  Ради се о обичајима званим “давање на јабуку”.  Када дође свадба онда се дају поклони и паре, а све иде углавном младој и њеној родбини. Нико не купује младу и нико не продаје своје дијете.  То су наши обичаји.  Били смо у чуду када смо оптужени и ни дан данас не знам шта смо погријешили - прича Босак.

Појашњава  да се код њих, када се прави свадба, младиној родбини купују поклони у складу са могућности.

- Свако има неку своју жељу и узимају се прстен, ципеле, паре. Ми не крадемо нити кршимо закон, не оштећујемо државу. Они сада хоће да нама забране што смо проводили стотине хиљада година. Осјећамо се као најгори криминалци, одбачени од друштва, а да ни сами не знамо шта смо скривили. Поклоне дајемо да направимо свадбе да се памти и да се добро проведемо, а не да купујемо дјецу - испричао је Босак.

Истакао да се на ромским свадбама у Београду и Бечу праве феште  на којима се троши и даје у поклоне стотине хиљада евра.

- На таквим свадбама у шампањац се ставља по 100 до 200 грама злата. То је наш начин прослављања, наш живот и обичаји. Сличне ствари имате и код Срба, Хрвата, Бошњака и на тим свадбама се дају поклони и новац. Постоји и мираз код вас и то су ваши обичаји, а  ово су наши - рекао је Босак.

Адвокат Александар  Јокић сматра да кажњавање Рома због, за многе спорне  традиције склапања уговореног  малољетничког брака, није најбоље рјешење.

- То доводи до тога да се  ромска заједница осјећа одбачена због нечега што у њиховим очима није противзаконито. Они живе по неким својим правилима и нормама који су колизији са правним прописима. Обичај куповине младе код Рома је обичај “давања на јабуку” и само је формализација  брака јер немају истутиционализованог вјенчања - казао је Јокић.

Нагласио је  да  у случајевима уговореног брака код Рома постоји проблем јер је млада углавном малољетна или дијете.

- Ту имамо сукоб са законом и друштвени проблем, али начин на који смо одлучили да то рјешавамо није најсрећнији. Можемо говорити и о правној заблуди јер Роми уопште нису свјесни да је то забрањено. Умјесто казне вјерујем да је више потребно објаснити шта је кажњиво и да сада друштво живи по новим правилима и да више нису стара времена када неке ствари нису биле кажњиве  - казао је Јокић.

Нагласио је да већина Рома нису образовани људи који прате телевизију и штампу  те зато и не знају законе и општеприхваћена правила у друштву.

- Код њих се вијековима жене младићи са дјевојкама животне доби за које ми сматрамо да су премладе. Они то практикују вијековима и одједном се дешава да су оптужени. Они немају осјећај забрањености и у причи са њима може се видјети да нису свјесни шта су погрешно урадили - казао је Јокић.

Према његовим ријечима кажњавање за оно што они сматрају “вјековном традицијом” Роми  схватају као поруку да су страно тијело у нашем друштву. Јокић вјерује да сви проблеми настају јер нема довољне укључености Рома у друштво.

- Државне институције  и невладине организације треба да Ромима објасне које су важеће норме у понашању. Тако они могу да схвате значај поступања по правилима да би за одређени временски период прихватили да је пожељно да се у брак ступа тек након 18 године - казао је Јокић.

Један од предмета трговине људима гдје су се због уговореног брака Роми нашли на удару закона завршио се ослобађајућом пресудом. На оптуженичкој клупи уз Мехмеда Босака нашли су се Алија Аљић. Они  су били оптужени за трговину дјецом, док је заједно са њима за обљубу оптужен Мехмедов син Исмет Босак. Републичко тужилаштво теретило је Аљића да је  договорио, а затим за 2.300 КМ продао тринаестогодишњу  кћерку да би она засновала принудну брачну заједницу са Исметом, кога је оптужница теретила да је дјевојчицу одвео у Високо гдје ју је обљубио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана