Sklapanja ugovorenog braka kod Roma sve češće dovodi do ozbiljnih problema: Život između tradicije i zakona

Nebojša Tomašević
Sklapanja ugovorenog braka kod Roma sve češće dovodi do ozbiljnih problema: Život između tradicije i zakona

Rana udaja, maloljetnički i ugovoreni brakovi pripadnike romske populacije sve češće dovodi na optuženičke klupe, a mnogi od njih nisu ni svjesni šta su učinili loše zbog čega se osjećaju odbačenim od društva.

Većina ih je u čudu jer smatraju da je to njihova tradicija i običaji po kojima su živjeli vijekovima. Ova praksa doprinosi zbunjenosti o tome šta je od toga slučaj trgovine ljudima, a šta nije.

-  Kakav kriminal, nema tu trgovine djecom to su naši običaji koji traju stotinama godina.  Mi se vijekovima ženimo mladi, a naše kćerke se udaju  maloljetne. Moja majka se udala od 12 godina i rodila moju sestru sa 14 godina, moja žena je  rodila kćerku sa 14 godina. To je kod nas tako - kaže Mehmed Bosak iz Doboja  koji je bio optužen za trgovinu ljudima jer je  za svog sina kupio mladu.

On pojašnjava da se kod njih daju pokloni mladi i njenoj rodbini i da se pravi svadba radi provoda i pamćenja.

-  Radi se o običajima zvanim “davanje na jabuku”.  Kada dođe svadba onda se daju pokloni i pare, a sve ide uglavnom mladoj i njenoj rodbini. Niko ne kupuje mladu i niko ne prodaje svoje dijete.  To su naši običaji.  Bili smo u čudu kada smo optuženi i ni dan danas ne znam šta smo pogriješili - priča Bosak.

Pojašnjava  da se kod njih, kada se pravi svadba, mladinoj rodbini kupuju pokloni u skladu sa mogućnosti.

- Svako ima neku svoju želju i uzimaju se prsten, cipele, pare. Mi ne krademo niti kršimo zakon, ne oštećujemo državu. Oni sada hoće da nama zabrane što smo provodili stotine hiljada godina. Osjećamo se kao najgori kriminalci, odbačeni od društva, a da ni sami ne znamo šta smo skrivili. Poklone dajemo da napravimo svadbe da se pamti i da se dobro provedemo, a ne da kupujemo djecu - ispričao je Bosak.

Istakao da se na romskim svadbama u Beogradu i Beču prave fešte  na kojima se troši i daje u poklone stotine hiljada evra.

- Na takvim svadbama u šampanjac se stavlja po 100 do 200 grama zlata. To je naš način proslavljanja, naš život i običaji. Slične stvari imate i kod Srba, Hrvata, Bošnjaka i na tim svadbama se daju pokloni i novac. Postoji i miraz kod vas i to su vaši običaji, a  ovo su naši - rekao je Bosak.

Advokat Aleksandar  Jokić smatra da kažnjavanje Roma zbog, za mnoge sporne  tradicije sklapanja ugovorenog  maloljetničkog braka, nije najbolje rješenje.

- To dovodi do toga da se  romska zajednica osjeća odbačena zbog nečega što u njihovim očima nije protivzakonito. Oni žive po nekim svojim pravilima i normama koji su koliziji sa pravnim propisima. Običaj kupovine mlade kod Roma je običaj “davanja na jabuku” i samo je formalizacija  braka jer nemaju istuticionalizovanog vjenčanja - kazao je Jokić.

Naglasio je  da  u slučajevima ugovorenog braka kod Roma postoji problem jer je mlada uglavnom maloljetna ili dijete.

- Tu imamo sukob sa zakonom i društveni problem, ali način na koji smo odlučili da to rješavamo nije najsrećniji. Možemo govoriti i o pravnoj zabludi jer Romi uopšte nisu svjesni da je to zabranjeno. Umjesto kazne vjerujem da je više potrebno objasniti šta je kažnjivo i da sada društvo živi po novim pravilima i da više nisu stara vremena kada neke stvari nisu bile kažnjive  - kazao je Jokić.

Naglasio je da većina Roma nisu obrazovani ljudi koji prate televiziju i štampu  te zato i ne znaju zakone i opšteprihvaćena pravila u društvu.

- Kod njih se vijekovima žene mladići sa djevojkama životne dobi za koje mi smatramo da su premlade. Oni to praktikuju vijekovima i odjednom se dešava da su optuženi. Oni nemaju osjećaj zabranjenosti i u priči sa njima može se vidjeti da nisu svjesni šta su pogrešno uradili - kazao je Jokić.

Prema njegovim riječima kažnjavanje za ono što oni smatraju “vjekovnom tradicijom” Romi  shvataju kao poruku da su strano tijelo u našem društvu. Jokić vjeruje da svi problemi nastaju jer nema dovoljne uključenosti Roma u društvo.

- Državne institucije  i nevladine organizacije treba da Romima objasne koje su važeće norme u ponašanju. Tako oni mogu da shvate značaj postupanja po pravilima da bi za određeni vremenski period prihvatili da je poželjno da se u brak stupa tek nakon 18 godine - kazao je Jokić.

Jedan od predmeta trgovine ljudima gdje su se zbog ugovorenog braka Romi našli na udaru zakona završio se oslobađajućom presudom. Na optuženičkoj klupi uz Mehmeda Bosaka našli su se Alija Aljić. Oni  su bili optuženi za trgovinu djecom, dok je zajedno sa njima za obljubu optužen Mehmedov sin Ismet Bosak. Republičko tužilaštvo teretilo je Aljića da je  dogovorio, a zatim za 2.300 KM prodao trinaestogodišnju  kćerku da bi ona zasnovala prinudnu bračnu zajednicu sa Ismetom, koga je optužnica teretila da je djevojčicu odveo u Visoko gdje ju je obljubio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana