Синдром средњег дјетета

ГС
Foto: илустрација

Иако не постоји јасан консензус, психологија личности брани идеју да појединци развијају одређене особине у зависности од редослиједа рођења.

Чини се да старија и млађа браћа и сестре добијају највише пажње, док они у средини могу да се осјећају занемарено, а то може да их доведе до развоја синдрома средњег дјетета.

Како ред рођења утиче на појединце?

Према психолозима Лауреу Фиасеу и Василису Сароглоу, редослијед рођења пресудно утиче на карактер и личност појединаца. На примјер, старија браћа и сестре, будући да су прворођени, обично су одговорнији и амбициознији, а преузимају и водећу улогу.

С друге стране имамо најмлађу браћу и сестре, који имају тенденцију да "украду" сву пажњу и симпатије не само својих родитеља и друге родбине него и појединаца који нису дио породичног круга.

Што се тиче средње браће и сестара, њихов положај у породици више није јасан као прије и понекад добијају мање пажње од родитеља.

Учинци синдрома средњег дјетета

Често родитељи усмјеравају сву своју пажњу на најмлађу дјецу, поготово у периоду након самог рођења. То утиче на количину наклоности коју посвећују, осталој дјеци. У случају најстарије браће и сестара, они више не захтијевају претерану пажњу родитеља, јер су је током дјетињства добили.

Што се тиче средње браће и сестара, могу да имају осјећај игнорисаности. Као резултат, могу да реагују на ту ситуацију тражећи пажњу; могу да манифестују негативно понашање, показују другачији темперамент итд. То чине како би се издвојили од своје браће и сестара.

Постоји могућност да ће се осјећати искључено јер не могу да пронађу прикладно мјесто у породици, па би своје мјесто могли да потраже негдје друго, а најчешће код пријатеља.

Главне карактеристике средњег дјетета

Како каже психолог Кевин Леман, средња дјеца су склона развијању изврсних преговарачких вјештина, па би могла да пригрле улогу породичног миротворца.

С друге стране, као дјеца која су тражила пажњу у ванродитељским односима, постају јако друштвене особе, односно уче да цијене друге односе и тако с временом развијају вјештине за стварање пријатељстава и интимних односа.

Имајући то на уму, друге значајне друштвене карактеристике које имају средња дјеца су оданост и вијерност, с обзиром на то да дубоко цијене своје пријатеље и партнере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана