Sindrom srednjeg djeteta

GS
Foto: ilustracija

Iako ne postoji jasan konsenzus, psihologija ličnosti brani ideju da pojedinci razvijaju određene osobine u zavisnosti od redoslijeda rođenja.

Čini se da starija i mlađa braća i sestre dobijaju najviše pažnje, dok oni u sredini mogu da se osjećaju zanemareno, a to može da ih dovede do razvoja sindroma srednjeg djeteta.

Kako red rođenja utiče na pojedince?

Prema psiholozima Laureu Fiaseu i Vasilisu Saroglou, redoslijed rođenja presudno utiče na karakter i ličnost pojedinaca. Na primjer, starija braća i sestre, budući da su prvorođeni, obično su odgovorniji i ambiciozniji, a preuzimaju i vodeću ulogu.

S druge strane imamo najmlađu braću i sestre, koji imaju tendenciju da "ukradu" svu pažnju i simpatije ne samo svojih roditelja i druge rodbine nego i pojedinaca koji nisu dio porodičnog kruga.

Što se tiče srednje braće i sestara, njihov položaj u porodici više nije jasan kao prije i ponekad dobijaju manje pažnje od roditelja.

Učinci sindroma srednjeg djeteta

Često roditelji usmjeravaju svu svoju pažnju na najmlađu djecu, pogotovo u periodu nakon samog rođenja. To utiče na količinu naklonosti koju posvećuju, ostaloj djeci. U slučaju najstarije braće i sestara, oni više ne zahtijevaju preteranu pažnju roditelja, jer su je tokom djetinjstva dobili.

Što se tiče srednje braće i sestara, mogu da imaju osjećaj ignorisanosti. Kao rezultat, mogu da reaguju na tu situaciju tražeći pažnju; mogu da manifestuju negativno ponašanje, pokazuju drugačiji temperament itd. To čine kako bi se izdvojili od svoje braće i sestara.

Postoji mogućnost da će se osjećati isključeno jer ne mogu da pronađu prikladno mjesto u porodici, pa bi svoje mjesto mogli da potraže negdje drugo, a najčešće kod prijatelja.

Glavne karakteristike srednjeg djeteta

Kako kaže psiholog Kevin Leman, srednja djeca su sklona razvijanju izvrsnih pregovaračkih vještina, pa bi mogla da prigrle ulogu porodičnog mirotvorca.

S druge strane, kao djeca koja su tražila pažnju u vanroditeljskim odnosima, postaju jako društvene osobe, odnosno uče da cijene druge odnose i tako s vremenom razvijaju vještine za stvaranje prijateljstava i intimnih odnosa.

Imajući to na umu, druge značajne društvene karakteristike koje imaju srednja djeca su odanost i vijernost, s obzirom na to da duboko cijene svoje prijatelje i partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana