Шест разлога да сваког дана идете у шетњу

ГС
Foto: гс

Један од основних постулата здравог живота јесте бављење физичком активношћу.

У зависности од година, здравственог стана и кондиције можете се опредијелити за вјежбање у природи или теретани, фитнес, вјежбање код куће, вожњу бицикла, шетњу. Ево какве све благодети она има на наш организам.

Како шетња утиче на здравље одраслих и дјеце?

1. Бићете здравији

Срце је један од најважнијих органа и о њему треба да се бринемо без обзира на године. Шетање је одлична вјежба за њега, јер подстиче циркулацију. Уз то, стручњаци кажу да само 30 минута шетње смањује ризик од појаве многих болести срца.

2. Утиче на ваш ум

Сигурно знате онај осјећај кад вам је ум некако помућен, као да је препун умора. И кратка шетња може разбистрити ум.

3. То је одличан начин да се физички покренете

Ако не волите да идете у теретану, пар кругова по крају је одлична идеја. Уз то, можете узети дјецу под руке и заједно уживати у активности.

4. Шетња је као медитација

Чак иако дјелује невјероватно, шетња на људски ум има дејство попут медитације. Када вам је дан препун обавеза и мислите на толико ствари, шетња ће вам помоћи да се умирите и опустите Фокусирајте се на дисање, посматрајте околину и опустите се.

5. Поправља расположење

Када достигнете неки циљ осјетићете сатисфакцију. Поред тога, она буди позитивна осјећања, која су одличан борац против депресије и анксиозности. Само свјеж ваздух има одмах повољан утицај на расположење.

6. Боље ћете спавати

Многе студије су показале да редовна шетња и физичка активност имају позитивне ефекте на спавање. То ће помоћи и вама, али и вашим малишанима који не могу да се успавају.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана