Šest razloga da svakog dana idete u šetnju

GS
Foto: gs

Jedan od osnovnih postulata zdravog života jeste bavljenje fizičkom aktivnošću.

U zavisnosti od godina, zdravstvenog stana i kondicije možete se opredijeliti za vježbanje u prirodi ili teretani, fitnes, vježbanje kod kuće, vožnju bicikla, šetnju. Evo kakve sve blagodeti ona ima na naš organizam.

Kako šetnja utiče na zdravlje odraslih i djece?

1. Bićete zdraviji

Srce je jedan od najvažnijih organa i o njemu treba da se brinemo bez obzira na godine. Šetanje je odlična vježba za njega, jer podstiče cirkulaciju. Uz to, stručnjaci kažu da samo 30 minuta šetnje smanjuje rizik od pojave mnogih bolesti srca.

2. Utiče na vaš um

Sigurno znate onaj osjećaj kad vam je um nekako pomućen, kao da je prepun umora. I kratka šetnja može razbistriti um.

3. To je odličan način da se fizički pokrenete

Ako ne volite da idete u teretanu, par krugova po kraju je odlična ideja. Uz to, možete uzeti djecu pod ruke i zajedno uživati u aktivnosti.

4. Šetnja je kao meditacija

Čak iako djeluje nevjerovatno, šetnja na ljudski um ima dejstvo poput meditacije. Kada vam je dan prepun obaveza i mislite na toliko stvari, šetnja će vam pomoći da se umirite i opustite Fokusirajte se na disanje, posmatrajte okolinu i opustite se.

5. Popravlja raspoloženje

Kada dostignete neki cilj osjetićete satisfakciju. Pored toga, ona budi pozitivna osjećanja, koja su odličan borac protiv depresije i anksioznosti. Samo svjež vazduh ima odmah povoljan uticaj na raspoloženje.

6. Bolje ćete spavati

Mnoge studije su pokazale da redovna šetnja i fizička aktivnost imaju pozitivne efekte na spavanje. To će pomoći i vama, ali i vašim mališanima koji ne mogu da se uspavaju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana