Шест питања која не треба да постављате мамама одојчади

ГС
Foto: Илустрација

Скоро свака жена која је недавно постала мајка се суочила са нетраженим савјетима и питањима која задиру у интиму.

Ово су најчешћа.

Да ли дојиш и пропратна питања

Предности дојења нису само нутритивне, здравствене, имунолошке, развојне, већ и психолошке, социјалне, економске. Мајчино млијеко је увијек доступно - и бесплатно, а количина и састав млијека су прилагођени беби. Није згорег подсјетити на то баш данас, када почиње Свјетска недеља дојења.

Већина мама жели да доји, али многе у породилишту не добију адекватну помоћ како би у томе успеле - бебе доносе сите и успаване или лактацијске сестре нису ту када су потребне.

За посљедицу то често има да мама још у почетку добије маститис, дојке су чврсте, беба зато тешко сиса и зато добије дохрану. Неријетко епилог буде мање од мјесец дана дојења, рагаде, температура, антибиотици, а то што нису успјеле да доје доживљавају као сопствени неуспјех.

Мени је, срећом, у породилишту помогла педијатријска сестра, а лактацијска је дошла два пута - оба пута када беба није била са мном.

Зато, ако вам се не каже, немојте да питате.

Према подацима из 2018, у Србији тек мало више од половине новорођенчади добије свој први подој у току првог сата од рођења, а искључиво дојене дјеце млађе од шест мјесеци има 12,8 одсто.

Зашто не даш дјетету дохрану/млијеко ти је слабо

Не постоји мама у мојој околини којој неко из најбоље намјере и жеље да јој помогне, да се наспава, није препоручио да да беби дохрану. 

Међутим, ниједан родитељ не жели да му дијете буде гладно, а није свакој мами почетак дојења лак. Ако прокоментаришете да је дијете мршаво, или, још горе, да га мајка изгладњује ускраћујући му дохрану, можете нанијети велику штету управо тој беби.

Моја беба је, на примјер, рођена са мањом грамажом од стандардне и неонатолог је препоручила да јој послије сваког подоја понудим дохрану, умјесто да беби што чешће нудим да сиса, како би подстакла лактацију. Постоје разлози због којих је неопходно да беба пије формулу, али ово свакако није био - јер је беба напредовала више од 30 грама дневно по изласку из болнице, без дохране.

Срећом, мени су помогла предавања лактацијских сестара која сам слушала прије порођаја, као и савјети патронажне сестре. Знала сам да млеко не може бити "слабо", већ је баш онакво какво мом дјетету треба (једној мами је чак свекрва прилазила и стискала јој брадавице како би провјерила какво јој је млијеко!).

Генерација мојих родитеља је, с друге стране, масовно дјеци давала формулу, па ни не чуди што мисле да је то за дјецу добро као и дојење, као и да ће због тога "ноћу лијепо да спава" - као да није нормално да се бебе буде ноћу.

Зашто га још дојиш?

Из неког разлога, људи узимају себи за право да процијењују колико мама треба дуго да доји. Шест мјесеци сматрају да је таман колико треба, јер беба тада, према њиховом мишљењу, увелико једе све.

С друге стране, препоруке СЗО су да бебе сисају до друге године живота, а да се тек са шест мјесеци почне са увођењем немлијечне исхране.

Ја сам дојила годину и по дана. Мислим да сам тиме помогла дјетету не само да лијепо напредује, већ и да ојача имунитет, да се лакше носи са болестима, дојење му је неријетко пружало и утјеху и омогућило да се повежемо. Престала сам са дојењем када сам видјела да је он за то спреман, а била сам спремна и ја. А не када баба-тетка-стрина мисли да је за то вријеме.

Дјетету је хладно, зашто га не утоплиш

Више пута сам посећивала маме код којих је у собама било загушљиво јер се прозор не отвара, да се беба не прехлади. Мама у мајици, а беба у дугим рукавима под ћебетом, са капом на глави.

Из мени непознатог разлога, у нашем народу постоји уврежени страх да је дјетету хладно, иако су препоруке да соба у којој беба борави треба да буде 18-22 степена. 

Зашто не ставиш бебу да сједне

Данас се много више зна о развоју беба него раније, а информације су доступне на сваком кораку. Будући да друштвене мреже памте шта сте све претраживали, ако сте мама новорођенчета, готово је немогуће да вам не изађу профили који се баве темом развоја бебе.

Генерације наших мама су стављале бебе да сједну, окружене јастуцима, умјесто да чекају да се бебе саме посједну. Оне нису знале другачије. Ипак, то не значи да треба да се врши притисак да маме данас раде исто тако, јер ће им, тобоже бити лакше, не знајући какве све то последице може да носи са собом.

Ако се прате развојни показатељи, види се да се бебе тек између седмог и десетог мјесеца посједну, њихова кичма за то није спремна раније.

Зашто беба још не иде на ношу

Када сам ја била беба, мама ми је стављала тетра пелену и шведску пелену, а пелене за једнократну употребу коришћене су само када се ишло код љекара (а те пелене нам је куповала тетка из Њемачке). Данас су такве пелене много приступачније, а одржавање хигијене далеко лакше.

Ипак, нашим родитељима, бакама, декама, теткама је нормално да се беба чим почне да сједи стави на ношу. То постаје нарочито незгодно када они и чувају бебу и почињу да раде по свом увјерењу, иако се родитељи томе противе.

На сајту Хало бебе има читав списак знакова који вам говоре да је беба спремна за навикавање на ношу, односно списак знакова који показују да треба да причекате.

Ако дијете не допушта да му се скину пелене, ако сједне са пуним пеленама, без знакова непријатности и крије се у ћошку док каки - сачекајте упркос добронамјерним савјетима, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана