Šest pitanja koja ne treba da postavljate mamama odojčadi

GS
Foto: Ilustracija

Skoro svaka žena koja je nedavno postala majka se suočila sa netraženim savjetima i pitanjima koja zadiru u intimu.

Ovo su najčešća.

Da li dojiš i propratna pitanja

Prednosti dojenja nisu samo nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, već i psihološke, socijalne, ekonomske. Majčino mlijeko je uvijek dostupno - i besplatno, a količina i sastav mlijeka su prilagođeni bebi. Nije zgoreg podsjetiti na to baš danas, kada počinje Svjetska nedelja dojenja.

Većina mama želi da doji, ali mnoge u porodilištu ne dobiju adekvatnu pomoć kako bi u tome uspele - bebe donose site i uspavane ili laktacijske sestre nisu tu kada su potrebne.

Za posljedicu to često ima da mama još u početku dobije mastitis, dojke su čvrste, beba zato teško sisa i zato dobije dohranu. Nerijetko epilog bude manje od mjesec dana dojenja, ragade, temperatura, antibiotici, a to što nisu uspjele da doje doživljavaju kao sopstveni neuspjeh.

Meni je, srećom, u porodilištu pomogla pedijatrijska sestra, a laktacijska je došla dva puta - oba puta kada beba nije bila sa mnom.

Zato, ako vam se ne kaže, nemojte da pitate.

Prema podacima iz 2018, u Srbiji tek malo više od polovine novorođenčadi dobije svoj prvi podoj u toku prvog sata od rođenja, a isključivo dojene djece mlađe od šest mjeseci ima 12,8 odsto.

Zašto ne daš djetetu dohranu/mlijeko ti je slabo

Ne postoji mama u mojoj okolini kojoj neko iz najbolje namjere i želje da joj pomogne, da se naspava, nije preporučio da da bebi dohranu. 

Međutim, nijedan roditelj ne želi da mu dijete bude gladno, a nije svakoj mami početak dojenja lak. Ako prokomentarišete da je dijete mršavo, ili, još gore, da ga majka izgladnjuje uskraćujući mu dohranu, možete nanijeti veliku štetu upravo toj bebi.

Moja beba je, na primjer, rođena sa manjom gramažom od standardne i neonatolog je preporučila da joj poslije svakog podoja ponudim dohranu, umjesto da bebi što češće nudim da sisa, kako bi podstakla laktaciju. Postoje razlozi zbog kojih je neophodno da beba pije formulu, ali ovo svakako nije bio - jer je beba napredovala više od 30 grama dnevno po izlasku iz bolnice, bez dohrane.

Srećom, meni su pomogla predavanja laktacijskih sestara koja sam slušala prije porođaja, kao i savjeti patronažne sestre. Znala sam da mleko ne može biti "slabo", već je baš onakvo kakvo mom djetetu treba (jednoj mami je čak svekrva prilazila i stiskala joj bradavice kako bi provjerila kakvo joj je mlijeko!).

Generacija mojih roditelja je, s druge strane, masovno djeci davala formulu, pa ni ne čudi što misle da je to za djecu dobro kao i dojenje, kao i da će zbog toga "noću lijepo da spava" - kao da nije normalno da se bebe bude noću.

Zašto ga još dojiš?

Iz nekog razloga, ljudi uzimaju sebi za pravo da procijenjuju koliko mama treba dugo da doji. Šest mjeseci smatraju da je taman koliko treba, jer beba tada, prema njihovom mišljenju, uveliko jede sve.

S druge strane, preporuke SZO su da bebe sisaju do druge godine života, a da se tek sa šest mjeseci počne sa uvođenjem nemliječne ishrane.

Ja sam dojila godinu i po dana. Mislim da sam time pomogla djetetu ne samo da lijepo napreduje, već i da ojača imunitet, da se lakše nosi sa bolestima, dojenje mu je nerijetko pružalo i utjehu i omogućilo da se povežemo. Prestala sam sa dojenjem kada sam vidjela da je on za to spreman, a bila sam spremna i ja. A ne kada baba-tetka-strina misli da je za to vrijeme.

Djetetu je hladno, zašto ga ne utopliš

Više puta sam posećivala mame kod kojih je u sobama bilo zagušljivo jer se prozor ne otvara, da se beba ne prehladi. Mama u majici, a beba u dugim rukavima pod ćebetom, sa kapom na glavi.

Iz meni nepoznatog razloga, u našem narodu postoji uvreženi strah da je djetetu hladno, iako su preporuke da soba u kojoj beba boravi treba da bude 18-22 stepena. 

Zašto ne staviš bebu da sjedne

Danas se mnogo više zna o razvoju beba nego ranije, a informacije su dostupne na svakom koraku. Budući da društvene mreže pamte šta ste sve pretraživali, ako ste mama novorođenčeta, gotovo je nemoguće da vam ne izađu profili koji se bave temom razvoja bebe.

Generacije naših mama su stavljale bebe da sjednu, okružene jastucima, umjesto da čekaju da se bebe same posjednu. One nisu znale drugačije. Ipak, to ne znači da treba da se vrši pritisak da mame danas rade isto tako, jer će im, tobože biti lakše, ne znajući kakve sve to posledice može da nosi sa sobom.

Ako se prate razvojni pokazatelji, vidi se da se bebe tek između sedmog i desetog mjeseca posjednu, njihova kičma za to nije spremna ranije.

Zašto beba još ne ide na nošu

Kada sam ja bila beba, mama mi je stavljala tetra pelenu i švedsku pelenu, a pelene za jednokratnu upotrebu korišćene su samo kada se išlo kod ljekara (a te pelene nam je kupovala tetka iz Njemačke). Danas su takve pelene mnogo pristupačnije, a održavanje higijene daleko lakše.

Ipak, našim roditeljima, bakama, dekama, tetkama je normalno da se beba čim počne da sjedi stavi na nošu. To postaje naročito nezgodno kada oni i čuvaju bebu i počinju da rade po svom uvjerenju, iako se roditelji tome protive.

Na sajtu Halo bebe ima čitav spisak znakova koji vam govore da je beba spremna za navikavanje na nošu, odnosno spisak znakova koji pokazuju da treba da pričekate.

Ako dijete ne dopušta da mu se skinu pelene, ako sjedne sa punim pelenama, bez znakova neprijatnosti i krije se u ćošku dok kaki - sačekajte uprkos dobronamjernim savjetima, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana