Седам особина које мора да посједује мудар човјек – да ли препознајете себе?

B92
Foto: Ilustracija

Мудрост је појам који је тешко и незахвално прецизно дефинисати. Конфучије је сматрао да је мудар човјек онај који подједнако мирно прима и похвале и критике. С друге стране, Хераклит је истицао да онај ко зна много ствари није нужно мудар, док је Леонардо да Винчи сматрао да је мудрост ћерка искуства.

1. Неуспјехе не доживљава фаталистички, већ учи из сваког искуства, па и из оног негативног. Људи који су стекли мудрост не одустају послије прве грешке, већ грешке користе да извуку најбољу поуку из тог искуства.

2. Не прича превише, већ само када је сигуран у своје ријечи. Он се не хвали на сва звона, нити има потребу да исприча превише, већ зна када је вријеме да заћути.

3. Не открива своје циљеве и намјере, већ ради у тишини. Мудар човјек је свјестан тога да превише хвалисања може да изазове завист и љубомору других, који могу да осујете његове планове. Ради у тишини и ненаметљиво.

4. Лукав је, али на начин који не штети другима. Односно, он зна паметно да искористи околности и разматра своје потезе унапред, мерећи позитивне и негативне посљедице својих дјела.

5. Труди се да извуче максимум из својих могућности. Он неће занемарити ниједан свој потенцијал, већ ће настојати да извуче из себе максимум не упоређујући се са другима већ само са собом.

6. Мудар човјек нема потребу да намеће своје мишљење по сваку цијену и да омаловажава туђе. Држи се свог става, а спреман је и да га мења уколико се околности промјене или сазна нове ствари. Он је свјестан да ништа није зацементирано и да је у природи човјека да се стално усавршава и учи.

7. Он не дозвољава да га прошлост дефинише и спута. Учи на ранијим грешкама, али је увијек окренут ка будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана