Sedam osobina koje mora da posjeduje mudar čovjek – da li prepoznajete sebe?

B92
Foto: Ilustracija

Mudrost je pojam koji je teško i nezahvalno precizno definisati. Konfučije je smatrao da je mudar čovjek onaj koji podjednako mirno prima i pohvale i kritike. S druge strane, Heraklit je isticao da onaj ko zna mnogo stvari nije nužno mudar, dok je Leonardo da Vinči smatrao da je mudrost ćerka iskustva.

1. Neuspjehe ne doživljava fatalistički, već uči iz svakog iskustva, pa i iz onog negativnog. Ljudi koji su stekli mudrost ne odustaju poslije prve greške, već greške koriste da izvuku najbolju pouku iz tog iskustva.

2. Ne priča previše, već samo kada je siguran u svoje riječi. On se ne hvali na sva zvona, niti ima potrebu da ispriča previše, već zna kada je vrijeme da zaćuti.

3. Ne otkriva svoje ciljeve i namjere, već radi u tišini. Mudar čovjek je svjestan toga da previše hvalisanja može da izazove zavist i ljubomoru drugih, koji mogu da osujete njegove planove. Radi u tišini i nenametljivo.

4. Lukav je, ali na način koji ne šteti drugima. Odnosno, on zna pametno da iskoristi okolnosti i razmatra svoje poteze unapred, mereći pozitivne i negativne posljedice svojih djela.

5. Trudi se da izvuče maksimum iz svojih mogućnosti. On neće zanemariti nijedan svoj potencijal, već će nastojati da izvuče iz sebe maksimum ne upoređujući se sa drugima već samo sa sobom.

6. Mudar čovjek nema potrebu da nameće svoje mišljenje po svaku cijenu i da omalovažava tuđe. Drži se svog stava, a spreman je i da ga menja ukoliko se okolnosti promjene ili sazna nove stvari. On je svjestan da ništa nije zacementirano i da je u prirodi čovjeka da se stalno usavršava i uči.

7. On ne dozvoljava da ga prošlost definiše i sputa. Uči na ranijim greškama, ali je uvijek okrenut ka budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana