Седам непристојних савјета Коко Шанел за сваку жену

Г.С.
Седам непристојних савјета Коко Шанел за сваку жену

Коко Шанел је једина особа која је имала право да дијели савјете, јер је сама, без икакве помоћи изградила свој живот и своју каријеру.

Габријела Бонер Шанел рођена је 19. августа 1883. у Саумуру, Француска. Била је ванбрачно дијете уличног продавача и домаћице, који су поред ње имали још петоро дјеце. Грешком црквеног службеника, који је у крштеници уписао Шанел умјесто Шаснел, Габријела је добила презиме по коме ће постати позната. Када је имала 11 година, мајка јој је умрла, а отац није хтио да преузме бригу о дјеци. Завршила је у сиротишту у којем је и изучила кројачки занат.

Када је напунила 16 година Габријела одлази из сиротишта и почиње да ради као кројачица. Недуго затим сели се у Париз гдје почиње да ради по ноћним клубовима као играчица и пјевачица. Надимак Коко, који ће касније почети да користи као име, „зарадила” је пјевајући пјесму „Qui qu  а vu COCO dans le Trocadero”.

Ево седам бесрамних савјета Коко Шанел за сваку жену:

  1. Ослободите руке

Гдје почиње слобода жене? Да, од руку! Зато је Коко осмислила малу торбицу са дугим каишем. Тако да су женама увијек руке слободне.

  1. Будите слободни

Коко је имала обожаваоце којима се није знао број, али никад није живјела због њих. Она је водила свој живот као да је анонимна и слободна жена. Имала је љубавника колико је хтјела и када је хтјела.

  1. Носите удобну одјећу

Луксуз мора бити удобан, иначе није луксуз, савјетовала је Коко. Она је сматрала да жене не треба да носе стезинке, што је у то вријеме било бесрамно.

  1. Не бојте се нових почетака упркос годинама

Коко је врхунац славе постигла у доби од 50. година. А онда се, након дуже паузе вратила свијету моде у доби од 70 година. И да осуђивали су је, говорећи да је њена нова колекција безвриједна, али она их је све игнорисала и постала позната – опет!

  1. Облачите се за себе

„Жене треба да се облаче за себе, а не да би удовољиле мушкарцима!” Ослобађајући потенцијал ове фразе, изазвао је негодовање. Међутим, данас све више жена живи ову реченицу Коко Шанел.

  1. Слободно носите црно

Мала црна хаљина је окренула модни свијет и идеју да жена црно може да носи само кад је у жалости. Била је то револуција.

  1. Спавајте довољно

– Постоји ли нешто тако вриједно у друштвеном животу да бисмо занемарили јастук – питала се Коко Шанел. Она је жене савјетовала да слободно буду саме и да пригрле јасатук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана