Sedam nepristojnih savjeta Koko Šanel za svaku ženu

G.S.
Sedam nepristojnih savjeta Koko Šanel za svaku ženu

Koko Šanel je jedina osoba koja je imala pravo da dijeli savjete, jer je sama, bez ikakve pomoći izgradila svoj život i svoju karijeru.

Gabrijela Boner Šanel rođena je 19. avgusta 1883. u Saumuru, Francuska. Bila je vanbračno dijete uličnog prodavača i domaćice, koji su pored nje imali još petoro djece. Greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel umjesto Šasnel, Gabrijela je dobila prezime po kome će postati poznata. Kada je imala 11 godina, majka joj je umrla, a otac nije htio da preuzme brigu o djeci. Završila je u sirotištu u kojem je i izučila krojački zanat.

Kada je napunila 16 godina Gabrijela odlazi iz sirotišta i počinje da radi kao krojačica. Nedugo zatim seli se u Pariz gdje počinje da radi po noćnim klubovima kao igračica i pjevačica. Nadimak Koko, koji će kasnije početi da koristi kao ime, „zaradila” je pjevajući pjesmu „Qui qu  a vu COCO dans le Trocadero”.

Evo sedam besramnih savjeta Koko Šanel za svaku ženu:

  1. Oslobodite ruke

Gdje počinje sloboda žene? Da, od ruku! Zato je Koko osmislila malu torbicu sa dugim kaišem. Tako da su ženama uvijek ruke slobodne.

  1. Budite slobodni

Koko je imala obožavaoce kojima se nije znao broj, ali nikad nije živjela zbog njih. Ona je vodila svoj život kao da je anonimna i slobodna žena. Imala je ljubavnika koliko je htjela i kada je htjela.

  1. Nosite udobnu odjeću

Luksuz mora biti udoban, inače nije luksuz, savjetovala je Koko. Ona je smatrala da žene ne treba da nose stezinke, što je u to vrijeme bilo besramno.

  1. Ne bojte se novih početaka uprkos godinama

Koko je vrhunac slave postigla u dobi od 50. godina. A onda se, nakon duže pauze vratila svijetu mode u dobi od 70 godina. I da osuđivali su je, govoreći da je njena nova kolekcija bezvrijedna, ali ona ih je sve ignorisala i postala poznata – opet!

  1. Oblačite se za sebe

„Žene treba da se oblače za sebe, a ne da bi udovoljile muškarcima!” Oslobađajući potencijal ove fraze, izazvao je negodovanje. Međutim, danas sve više žena živi ovu rečenicu Koko Šanel.

  1. Slobodno nosite crno

Mala crna haljina je okrenula modni svijet i ideju da žena crno može da nosi samo kad je u žalosti. Bila je to revolucija.

  1. Spavajte dovoljno

– Postoji li nešto tako vrijedno u društvenom životu da bismo zanemarili jastuk – pitala se Koko Šanel. Ona je žene savjetovala da slobodno budu same i da prigrle jasatuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana