Савјети за даме: Избјегните грешке приликом прања фарбане косе и сачувајте боју

ГС
Foto: Илустрација

Уз ове савјете коса ће вам изгледати као да сте јуче били код фризера.

Праменови и фарбање косе никада неће изаћи из моде, због чега се многе даме одлучују да промјене природну боју, или да на тај начин прикрију друге недостатке, попут сједих длака.

Међутим, након кратког времена коса је изгубила онај сјај који је имала након фризерског третмана, и боја се испрала - а то је све због прања косе и шампона.

Постоје грешке у прању које правимо код куће када је у питању нега фарбане косе, и управо су оне разлози због којих се боја испира.

Важно је нагласити да косу не треба прати 72 сата (односно три дана) након фарбања, јер су тада поре длаке отворене и велики дио боје ће се испрати.

Поред тога, косу не треба прати превише врућом водом јер је то може оштетити, па је најбоље користити млаку воду.

Као што ни топла вода није добра, фарбаној коси не прија ни превелика топлота фена. Она може оштетити боју, иритирати тјеме, а после фарбања је препоручљиво да косу сушимо природним путем.

Такође, апарате за стилизовање косе који раде на принципу загрјевања, попут пегле и фигара, треба избјегавати како би се сачувао квалитет длаке.

Још један разлог због којег се боја испира је шампон. Састав шампона и хемикалије које се у њему налазе, уклањају природно уље из корјена и са косе, што даље подстиче њено јаче машћење. Стога је важно избјегавати шампоне који садрже много јаких конзерванаса, сулфата и синтетичких мириса.

Било да је коса бојена или не, требало би користити шампоне са што више природних састојака и есенцијалних уља који чисте власиште, а боју остављају нетакнутом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана